Lekkie i roślinne połączenia smakowe

Późna wiosna oraz lato to czas największej obfitości świeżych warzyw i owoców. Chętniej ruszamy wtedy po zakupy do najbliższego warzywniaka i zaopatrujemy się w sezonowe dodatki. Dlatego kiedy, jeśli nie latem, testować wegańskie lub wegetariańskie przepisy i odkrywać nowe, lekkie połączenia smaków?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Ciężkie i sycące dania, takie jak gęste zupy czy makarony z kremowym sosem, cieszą się zdecydowanie większym powodzeniem w zimowe miesiące. Lato to czas lekkich sałatek, past i świeżych ziół. Nadchodzące gorące dni są doskonałą okazją do częstszego sięgania po składniki w wersji light lub roślinne odpowiedniki popularnych produktów. Oto dwa przepisy pełne zielonych warzyw, idealne na letni lunch!

Bób i mięta

Sezon na bób trwa tylko od czerwca do sierpnia, więc jego fani mają niewiele czasu, żeby nacieszyć się tym smacznym i zdrowym warzywem. Właśnie dlatego warto maksymalnie wykorzystać ciepłe miesiące i wypróbować wiele rozmaitych przepisów z jego dodatkiem w roli głównej. Na pierwszy ogień szybki, łatwy i całkowicie roślinny przepis na pastę z bobu i świeżej mięty. Potrzebne składniki:

·        500 g ugotowanego bobu

·        2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

·        2 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego

·        2 łyżki oliwy z oliwek

·        garść świeżej mięty

·        sól, pieprz i sok z cytryny

Bób obieramy z łupinek i przekładamy do dużej miski, do której dodajemy również resztę składników (poza miętą). Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę (wedle upodobań). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec dosypujemy drobno posiekaną miętę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać do niej jeszcze trochę oliwy z oliwek lub odrobinę wody. Podajemy z grzankami, pitą lub jako dip do warzyw.

Lekka sałatka Cezar ze szparagami

Sałatka Cezar to klasyczne danie, które chyba każdy z nas przygotowywał chociaż raz. Prosta, aromatyczna, sycąca – czego chcieć więcej? Szparagów! Taki sezonowy dodatek sprawi, że ta popularna sałatka stanie się jeszcze smaczniejsza, a wykorzystanie w sosie Majonezu Kieleckiego lekkiego jest dobrym sposobem na „odchudzenie” dania – w sam raz na lato.

Składniki na sałatkę:

·        sałata rzymska

·        pierś z kurczaka

·        ok. 10 szparagów

·        2 ząbki czosnku

·        3 łyżki oliwy z oliwek

·        pszenna bułka lub kawałek bagietki

·        2-3 łyżki startego parmezanu

·        sól i pieprz

Składniki na sos:

·        3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego

·        łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

·        1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

·        2 łyżki soku z cytryny

·        2 łyżki startego parmezanu

·        świeżo mielony czarny pieprz

Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w cienkie paski i zamarynowania jej w dwóch ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę, oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu. Mięso odstawiamy na ok. 10-15 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos oraz resztę składników. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru, aż będą al dente (ok. 8 minut, w zależności od grubości). Równocześnie szykujemy też grzanki, smażąc pokrojoną w kostkę bułkę lub bagietkę na złocisty kolor. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok. Obrywamy liście sałaty rzymskiej, myjemy je, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy połowę sosu i mieszamy z sałatą. Na wierzch wysypujemy grzanki i układamy szparagi. Następnie smażymy kurczaka i również układamy na sałacie. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów