Krem z brokułów z grzankami i pastą feta, Chłopski tatar Dziadunia, Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym oraz Sernik puszysty - to tylko 4 spośród aż 85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Wyróżnienia przyznawane są wyłącznie artykułom żywnościowym posiadającym tzw. polski akcent, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysoką liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wszystkie produkty są sprawdzane indywidualnie podczas organizowanych co kwartał audytów. Najbliższa atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.

E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Zachęcamy do korzystania z zawartych w nim przepisów i… zapraszamy na obiad!
I. Chłopski tatar Dziadunia
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com
Składniki: - mięso wołowe na tatar (polędwica wołowa, może być także rostbef lub udziec) - ogórki czosnkowo-koperkowe Ogródek Dziadunia - Papryka konserwowa firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT) - cebula perłowa lub szalotka - świeżo zmielony pieprz, sól do smaku - olej - surowe żółtko (według upodobań)
Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy, a ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy je do mięsa wraz z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Za pomocą ringu formujemy tatar, następnie układamy go na talerzu, na wierzchu umieszczamy żółtko; danie można ozdobić kiełkami.

II. Krem z brokułów z grzankami i pastą feta
Składniki (2 porcje): - 1 Brokuł Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT) - grzanki - 0,5 op. sera feta - 0,5 op. śmietany - 1 l. wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Umytego brokuła kroimy na części, zagotowujemy z bulionem przez 10 min, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.
III. Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym
Składniki: - 600 g polędwiczki wieprzowej
Składniki marynaty : - 100 ml oleju - 2 łyżki sosu sojowego - 100 ml piwa - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - sok z 0,5 cytryny - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku
- Sos czosnkowy firmy TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie:
Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.
IV. Sernik puszysty
Składniki: - 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”) - 1 i 1/2 szklanki cukru - 8 jajek - 2 budynie - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 0,5 litra śmietanki kremowej - sok z cytryny Składniki ciasta (spodu): - 3 żółtka (białka do masy serowej) - 1,75 szklanki krupczatki - 0,5 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.
* * *
Zdjęcia: materiały laureatów programu „Doceń polskie”
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT: Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów: Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl Adventure Media s. c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl tel. 780 115 953 tel. 32 724 28 84 fax 32 417 01 70











