Już nasze babcie dobrze wiedziały, że odporność trzeba wzmacniać cały rok, a sezon jesienno -zimowy powinien zastać nas uzbrojonych w cytrynę, soki z bzu lub malin, a dla odważniejszych w imbir, czosnek i cebulę. Do łask wracają dziś wszelkiego rodzaju napary z ziół i syropy na kaszel przygotowane z naturalnych składników w domowym zaciszu. Jak zatem sprawić, aby to co jemy również wspierało nas w walce z chorobą i wzmacniało naszą odporność? Z pomocą przychodzi Beko i dietetycy oraz gwiazdy FC Barcelony, które w ramach akcji #JedzJakMistrz, podpowiadają jak za pomocą przygotowywanych potraw, hiszpańscy piłkarze dbają na co dzień o zdrowie i odporność.
Rozgrzej się zupą
Rozgrzewające zupy i napary wzbogacone o rozmaite soki owocowe to hit każdego zimniejszego dnia. Hiszpańscy mistrzowie przenoszą jednak walkę o odporność na poziom wyżej i proponują rozgrzewającą zupę z pierożkami i klopsikami z indyka, która wybornie smakuje, a dzięki swoim składnikom staje się także obrońcą naszego organizmu. Klopsiki z indyka to nie tylko gwarancja chudego mięsa, ale przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów, a wywar z kurczaka i różnorodność warzyw sprawi, że Twoja rodzina będzie zjadać zupę ze smakiem. Zastanawiasz się czego potrzebujesz do jej przygotowania? Przepis znajdziesz poniżej.

Do przygotowania zupy z pierożkami i klosikami z indyka potrzebujesz:
Składniki:
Na klopsiki z indyka:
· 300 g mielonego indyka
· 15 g bułki tartej
· 15 g tartego parmezanu
· posiekana pietruszka według uznania
· 1 duże jajko
· ząbek czonku
· szczypta soli
Na zupę:
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 posiekane łodygi selera
· 1 mała posiekana cebula
· 1 duża posiekana marchewka
· ząbek czosnku
· 1 kurczak na bulion
· 300 g tortellini ze szpinakiem
· 30 g szpinaku baby
· świeży starty parmezan
Aby przygotować klopsiki w dużej misce połącz zmielonego indyka, bułkę tartą, jajko, pietruszkę, czosnek, sól i parmezan. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy i uformuj średniej wielkości kuleczki. Do dużego garnka włóż włoszczyznę i kurczaka, dopraw pieprzem, solą i liściem laurowym, a następnie zalej wodą i gotuj aż do uzyskania klarownego bulionu. Odcedź bulion od warzyw. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i delikatnie włóż do wywaru klopsiki i Torellini. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do momentu, gdy pierożki zmiękną. Na samym końcu wsyp do zupy szpinak. Podawaj w głębokich miseczkach z dodatkiem świeżego startego parmezanu.

Owsianki w różnej odsłonie
Po małym co nieco do popołudniowego podwieczorku przychodzi czas na zdrową kolację. Jak zatem przekonać dziecko, że z warzyw można wyczarować pyszności, które nie tylko będą kusić zapachem i wyglądem, ale także wybornie smakować? Zainspirujcie się przepisem proponowanym przez piłkarskich mistrzów FC Barcelona oraz ich dietetyków i przekonajcie się jak smakują owsianki z różnymi dodatkami. Zajrzyjcie na stronę Beko, gdzie w zakładce Jedz Jak Mistrz znajdźcie szybki i prosty przepis. Pewnie zastanawiacie się jakich składników możecie się w nich spodziewać? To bardzo proste!
Do przygotowania owsianek potrzebujesz:
Owsianka borówkowo-waniliowa:
Składniki na 1 porcję:
· 30 g namoczonych orzechów nerkowca
· 30 g płatków owsianych
· 15 g nasion chia
· łyżeczka ekstraktu waniliowego

· 15 g syropu klonowego lub miodu
· 300 ml mleka migdałowego
· 40 g borówek
W blenedrze (np. Beko) zmiksuj nerkowce, syrop klonowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj płatki owsiane i nasiona chia, a następnie zalej wszystko mlekiem migdałowym. Pozostaw przez noc w lodówce, a przed podaniem udekoruj borówkami.
A jeśli Twoja rodzina lubi różnorodność lub zwyczajnie nie przepada za borówkami, możesz zaproponować im owsiankę kokosowo truskawkową. Jakie składniki się w niej znajdą?
Owsianka truskawkowo - kokosowa:
Składniki na 1 porcję:
· 125 ml mleka migdałowego
· 30 g płatków owsianych
· pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
· 20 g wiórków kokosowych
· łyżeczka nasion chia
· 20 ml miodu
· 4 duże truskawki pokrojone w kostkę

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i umieść w szklanym naczyniu. Pozostaw na noc w lodówce, a następnie udekoruj pozostałymi truskawkami. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku – jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).











