Pachnące żeberka z Galeo

Żeberka to przysmak kojarzący się z polskim domowym obiadem lub z amerykańskim barbecue. To delikatne mięso smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Kluczem są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które znajdziemy np. w przyprawie do żeberek Galeo. Dobrze przyrządzone żeberka są miękkie, soczyste i po prostu pyszne. Doskonale smakują z grilla, upieczone w rękawie lub uduszone z różnymi dodatkami, np. cebulką i jabłkiem. Co więcej, są łatwe do przygotowania, wystarczy uzbroić się w odrobinę cierpliwości potrzebną na zamarynowanie ich w pachnących przyprawach oraz nieco dłuższe gotowanie niż większości codziennych dań. Najprościej przyrządzić je, sięgając po gotową przyprawę do żeberek Galeo, inspirowaną tradycyjną polską kuchnią. Ten gatunek mięsa lubi ostro-słodkie połączenia. Właśnie takie nuty znajdują się w kompozycji. Pikantne smaki czosnku, gorczycy, imbiru, pieprzu, chili i ziela angielskiego przeplatają się z łagodnymi – marchewki, cynamonu i słodkiej papryki. Kompozycję dopełnia odpowiednio dobrana ilość soli, przełamana szczyptą cukru. Na kilogram żeberek wystarczą 2-3 łyżeczki przyprawy. Przyprawę do żeberek Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Duszone żeberka z jabłkami Składniki: •    1 kg żeberek wieprzowych •    0,5 kg kwaśnych jabłek •    20 dag cebuli •    2 łyżki mąki •    2 łyżki oleju •    2-3 łyżeczki przyprawy do żeberek Galeo •    majeranek Galeo Przygotowanie: Żeberka dzielimy na części, oprószamy przyprawą do żeberek i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. W wytopionym z żeberek tłuszczu szklimy cebulę z odrobiną wody i dodajemy do mięsa. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 1-1,5 godz. Na ostatni kwadrans na wierzchu układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, obficie posypujemy majerankiem i dusimy jeszcze przez kwadrans. Pod sam koniec na kilka minut odkrywamy pokrywkę. Czas przygotowania: ok. 1,5h + czas marynowania Koszt: ok. 18 zł, koszt 1 porcji: ok. 3 zł

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?