Poza domem najczęściej jadamy w pracy i szkole

Spędzanie czasu poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków. Jako najbardziej ulubioną wybieramy polską kuchnię - wynika z badania PMR Research.

km
km
Udostępnij artykuł:

Najczęściej jedzenie posiłków i przekąsek poza domem wynika z sytuacji życia codziennego, czyli pracy i nauki. Właśnie z tej okazji - przebywania w szkole, na uczelni lub w pracy - 32% badanych najczęściej je poza domem.

23% respondentów zadeklarowało, że nie wynika to ze specjalnej okazji, ale jest raczej koniecznością i z braku czasu stołują się poza domem.

34% osób je poza domem z powodów towarzyskich - 22% czyni to podczas spotkań ze znajomymi, a 12% przy wyjątkowych okazjach (urodziny, imieniny, rocznice itd.). Osoby, które tylko przy takich okazjach wybierają usługi gastronomiczne zamiast przygotowania posiłku w domu, stołują się poza domem rzadziej niż te, które codziennie w pracy lub szkole jedzą posiłki.

10% badanych deklaruje, że je „bez specjalnej okazji, dla odmiany od posiłków jedzonych w domu”. Pozostałe odpowiedzi wskazywały na jedzenie w lokalach gastronomicznych z przyczyn pragmatycznych - 8% z powodu przebywania w podróży, zaś 7% będąc na zakupach.

grafika

Największą popularnością wśród respondentów cieszą się dania tradycyjne polskiej kuchni - 27% badanych zamawia je bardzo często, 24% często, a tylko 8% nie zamawia ich wcale.

Na drugim miejscu badani wskazali na pizzę (została wydzielona z kuchni włoskiej jako oddzielna kategoria w badaniu) - jest ona bardzo często i często zamawiana przez 47% Polaków.

Następną popularną kategorią jest fast food (orientalny, np. kebab, oraz tradycyjny, np. hamburgery), jak również kuchnia chińska i włoska. Deklaracje co do bardzo częstego zamawiania dań z tych kategorii zgłasza 5-6%, ale na stosunkowo częsty ich wybór wskazuje od 15 do 25% osób. Z drugiej strony. największy udział osób w ogóle niezamawiających dań w tej grupie ma kuchnia chińska - deklaruje to 45% badanych.

Wszystkie pozostałe kuchnie cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością i we wszystkich najsilniejsza jest grupa, która deklaruje, że nie je w ogóle potraw danej kuchni.

Badanie ankietowe konsumentów zostało zrealizowane przez PMR Research w styczniu 2012 r. techniką wywiadów telefonicznych CATI na reprezentatywnej próbie 600 dorosłych mieszkańców Polski. Pytania dotyczące jedzenia poza domem były blokiem pytań całego badania. Do bloku pytań o jedzenie zakwalifikowali się badani, którzy korzystali z usług lokali gastronomicznych przynajmniej raz w ciągu ostatniego miesiąca - 43% spośród całej próby (tj. 258 osób).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada szefowej "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada szefowej "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"