Cieniutkie i chrupiące krawędzie, a w środku gruby i puszysty ziemniaczany brzuszek – oto frytka perfekcyjna, zawsze chrupiąca a jednocześnie puszysta i pyszna – 1·2·3 Fri’style to innowacja firmy McCain. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza ona oryginalnemu cięciu w kształcie litery U. Fri’style swym bogactwem zachwyci nawet największych smakoszy kulinarnych specjałów i miłośników frytek. To doskonały dodatek do każdego dania – idealnie sprawdzi się zarówno jako łyżeczka do dipów i sosów podczas imprezy, jak też jako składnik wykwintnej kolacji w gronie znajomych.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku frytek McCain tkwi w wysokiej jakości produktach, 100% oleju słonecznikowym i wyjątkowej recepturze. Jak wygląda proces ich przygotowania? Frytki McCain powstają z najlepszych gatunków całych, świeżych ziemniaków, które są cięte w unikalnym kształcie, wstępnie podsmażone, a następnie szybko zamrożone. 1·2·3 Fri’style McCain zawierają 94% ziemniaków i jedynie ok. 6% tłuszczu, gdy przygotujemy je w piekarniku. Dlatego są lekkie i niskokaloryczne - 100 gram usmażonych frytek zawiera zaledwie 8% dziennego zapotrzebowania na energię dorosłego człowieka.

Główny składnik frytek – ziemniaki – są cennym źródłem minerałów, witamin czy węglowodanów złożonych, które dostarczają energii i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają m.in. potas i magnez, wzmacniające serce i układ nerwowy, a także tak ważną dla organizmu witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność. Warto też dodać, że są bogate w witaminy z rodziny B, dzięki czemu wpływają na ładny wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacniają system nerwowy i mięśnie. Drugi składnik to specjalnie opracowana mieszanka olejów, składająca się z klasycznego oleju słonecznikowego oraz wysokooleinowego. Dzięki temu nie więcej niż 20% zawartości stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei obecność oleju wysokooleinowego sprawiła, że mieszanka zyskała stabilność termiczną, dzięki czemu wszystkie produkty McCain są bezpieczne i smaczne.

Jak przygotować 1·2·3 Fri"Style McCain?
Wyjątkową zaletą frytek 1·2·3 McCain jest możliwość przygotowania ich na 2 sposoby:
1. Przygotowanie w piekarniku:
Rozgrzać piekarnik do 200°C (używając funkcji termoobiegu do 180°C). Zamrożone frytki rozłożyć płasko na blasze. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 minut aż do uzyskania jasnozłotego koloru frytek. Nie przyrumieniać za bardzo! Zalecamy przewrócić frytki w połowie czasu pieczenia.
2. Frytownica:
Rozgrzać olej do 175°C. Zamrożone frytki smażyć przez ok. 5 min. aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie przypalać. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu. Dla optymalnego rezultatu zalecamy piec zamrożone frytki zgodnie z podanym czasem i temperaturą, aż ich brzegi staną się jasnobrązowe, a ziemniaczany brzuszek jasnozłoty. Nie przyrumieniać za bardzo! Przygotowując mniejsze porcje odpowiednio skrócić czas pieczenia.

Propozycja podania:
Grillowany pstrąg tęczowy z 1·2·3 Fri"Style McCain
Składniki dla 4 osób:
- 400 g 1·2·3 Fri"Style
- 600 g fileta z pstrąga lub łososia
- 200 g mrożonego groszku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 gałązki estragonu
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 cytryna
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Groszek zanurzyć na 2 minuty w gotującej się wodzie. Po wyjęciu połączyć z bulionem drobiowym, zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko. Estragon umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać 50ml oliwy i mieszając połączyć z puree z groszku. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i sokiem z cytryny.
2. Pomidorki koktajlowe z odrobina cukru i 40ml oliwy glazurować na patelni, na średnim ogniu przez ok. 5 min.
3. Filet z pstrąga podzielić na porcje, posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 250°C używając opcji grill, każdą stronę przez ok. 2 minuty.

4. Grillowane filety z pstrąga polać zielonym sosem z groszku i podawać z glazurowanymi pomidorkami oraz 123Fri’Style przygotowanymi zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Czas przygotowania: 30 minut











