Ślązacy ocenili. 5 restauracji wyróżnionych w Silesia Restaurant Week. Tylko 1 z Katowic.

Spośród 32 restauracji uczestniczących w tegorocznym Silesia Restaurant Week wyróżniono 5, w tym tylko jedną z Katowic. Nagrody przyznawane były w oparciu o średnią arytmetyczną ocen gości festiwalu, których liczbę oceniono na ponad 6 tysięcy.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Podczas gali finałowej zakończonego niedawno Festiwalu Najlepszych Restauracji, wręczono nagrody wybranym w plebiscycie lokalom. Wyróżnienia przyznano w pięciu kategoriach: najlepsza przystawka, najlepsze danie główne, najlepszy deser, najlepsza atmosfera i najlepsza obsługa. Festiwal odbywał się w kilkunastu największych miastach Polski, w tym na Górnym Śląsku. Liczbę jego uczestników oceniono na 77 tysięcy w skali kraju.

W śląskiej edycji Restaurant Week wzięły udział restauracje z Bielska-Białej, Chorzowa, Gliwic, Katowic, Pyskowic, Sosnowca, Tarnowskich Gór, Tychów i Zabrza. Według recenzji gości najlepszą przystawkę i deser serwowała Restauracja Śląska zlokalizowana w ścisłym centrum Katowic – Spodku. Była to jednocześnie jedyna restauracja Silesia Restaurant Week 2016 wyróżniona w dwóch kategoriach.

– Tegoroczna, jesienna edycja Silesia Restaurant Week to trzecia odsłona Festiwalu Najlepszych Restauracji w województwie śląskim. Cieszymy się, że ufa nam coraz więcej restauratorów, a zadowolonych gości przybywa. W górnośląskim regionie swoje „trzydaniowe doświadczenie” rezerwować można zarówno w modnych restauracjach, które w weekendy przyciągają koncertami najlepszych polskich muzyków jak i w autorskich kuchniach, do których ustawiają się kolejki – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca i dyrektor Restaurant Week.

Z okazji Restaurant Week Restauracja Śląska przygotowała trzy festiwalowe wersje menu, w tym jedną wegetariańską. Przystawkami, które podbiły serca i podniebienia gości były „galert ślonski” (tymbalik wieprzowy), „sznita z tustym” (chleb ze smalcem) oraz „szałot od muti” (sałatka jarzynowa ze śledziem). Wśród deserowych propozycji znalazły się „buchty z zołzom jagodowom” (kluski na parze z sosem jagodowym), „lody z jajcówom, ino co byś się niy ożarł” (lody z ajerkoniakiem i bitą śmietaną), a także tradycyjny „ślonski kołocz z jabłkami od omy” czyli szarlotka.

Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w nim starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie restauracje z największych polskich miast. To święto dynamicznie rozwijającej się polskiej sceny restauracyjnej a także wyjątkowa okazja do zapoznania się z propozycjami najlepszych lokali gastronomicznych w ich popisowym wydaniu.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online