Smaczne i aromatyczne świąteczne potrawy

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą trochę inne niż zazwyczaj. Nie każdy z nas będzie mógł spotkać się z całą swoją rodziną, by wspólnie celebrować ten szczególny czas. Pomimo niesprzyjających okoliczności, warto jednak pamiętać o tradycji i przygotować wyjątkowe potrawy, które uatrakcyjnią świąteczny stół.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Wszyscy znamy dania, które kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dla jednych jest to barszcz z uszkami, dla innych karp czy makowiec. Aby wzbogacić świąteczne smakołyki, warto dodać do nich sprawdzone, aromatyczne sosy, które „podbiją” smak każdego z nich. Możemy postawić na przykład na Majonez Kielecki, który doskonale komponuje się z wieloma rozmaitymi składnikami.

Sałatka, które podbiła niejedno serce

Niekwestionowana królowa wigilijnych stołów – to właśnie sałatka jarzynowa! Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnej receptury, spróbujcie przygotować ją w oparciu o poniższy przepis.

Potrzebne składniki:

•             2 ziemniaki

•             4 marchewki

•             1 por (zielona część)

•             3 pietruszki

•             pół selera

•             mała cebula

•             1 jajko ugotowane na twardo

•             3 ogórki kiszone

•             jabłko

•             pół puszki zielonego groszku

•             4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (lub wg uznania)

•             1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

•             sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy razem z porem do miękkości (ok. 35 minut). Po ugotowaniu warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Następnie kroimy obrane jabłko, jajko i ogórki kiszone, drobno siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników, wsypujemy groszek. Na koniec dodajemy Majonez Kielecki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe - gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!

Sprawdzony przepis na śledzie

Śledzie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od tradycyjnej wersji ze śmietaną i cebulą, po ekstrawaganckie propozycje, takie jak śledzie w sosie jagodowym lub kawowym. Poniżej przedstawiamy tradycyjny, ale uniwersalny i niezawodny przepis na filety śledziowe w sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórków kiszonych.

Potrzebne składniki:

•             500 g filetów śledziowych w oleju

•             3 łyżki śmietany 18%

•             3 łyżki Majonezu Kieleckiego

•             jabłko

•             mała cebula

•             dwa ogórki kiszone

•             sól i pieprz

Śledzie odciskamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski i dodajemy Majonez Kielecki oraz śmietanę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. Gotowy sos układamy na filetach śledziowych. Smacznego!

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"