Viva la cucina italiana!

Czosnek, świeża bazylia, soczyste pomidory i sprężysty makaron mogą przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”, które poprowadził mistrz i kulinarny wirtuoz Marco Ghia.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

W warszawskim SOHO Factory, w Akademii Kulinarnej Whirpool, spotkali się dziennikarze i blogerzy pragnący poznać tajniki prawdziwej włoskiej kuchni. Oprócz degustacji specjałów znad Tybru, takich jak delikatna Prosciutto Crudo di Parma, cudownie pachnąca wędzonką gwiazda Tyrolu – Speck, czy mięsista mozzarella di bufala, uczestnicy spróbowali własnych sił w gotowaniu.

Na początek zdecydowanie

Obecni na warsztatach dziennikarze przygodę z włoską kuchnią rozpoczęli od klasyki, czyli przygotowania dań z prawdziwie włoskiego makaronu. Spaghetti con le cozze, czyli pasta ze skorupiakami o wdzięcznej nazwie omułki jadalne, należy do sztandarowych potraw kuchni gorącego Neapolu, największego miasta Kampanii. Składające się nań proste składniki – pachnące morzem małże, dojrzewające w pełnym słońcu pomidory pelati oraz nadająca charakter całemu daniu ostra papryczka peperoncino – tworzą razem wezuwiańską eksplozję włoskiego smaku. Głównym bohaterem pozostaje oczywiście najwyższej jakości makaron Casarecce, który jest fundamentem dania.

Tradycyjnie bez tajemnic

Drugim daniem przygotowywanym na warsztatach było Rigatoni w sosie Carbonara. Tajemnicę tej potrawy stanowi kremowa konsystencja sosu połączona z unikalnym smakiem wędzonego boczku i dojrzałego Parmigiano Regiano. Po sprawdzeniu własnych umiejętności kulinarnych była okazja, aby skosztować dania przygotowanego przez mistrza: canelloni ze szpinakiem i ricottą, zapiekanych pod beszamelem i sosem pomidorowym. Totalny zawrót głowy!

Prawdziwa cucina italiana to przede wszystkim najwyższej jakości składniki: pasta, oliwa, warzywa i sery. Prostota dań serwowanych na Półwyspie Apenińskim zapewniła tej kuchni niezliczone rzesze fanów na całym świecie. Każda popularność ma jednak swoją cenę. Są nią błędy popełniane przez amatorów makaronów i innych włoskich potraw. Jak ich uniknąć? Między innymi tego mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”.

* * *

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów, sosów i gotowych dań dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne

są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: farfalle, penne, fusilli, spaghetti,

po bardziej wyszukane z linii La Collezione: conchiglie, casarecce, tagliatelle, papardelle, lasagne czy cannelloni. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje aż 12 rodzajów sosów

i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto

alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino, Ricotta i Tonno.

Więcej informacji na:

www.barilla.pl

www.barillafcn.com

www.barillagroup.com

www.academiabarilla.com

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"