Wielkanoc: lemon curd i inne słodkie dodatki

Najpopularniejszymi wielkanocnymi wypiekami są: baby, mazurki, paschy i serniki. Każde z tych ciast może być ozdobione zarówno za pomocą cukru pudru, lukru, pomady, jak i polewy. A czym tak naprawdę owe dekoracje różnią się od siebie? I co jeszcze zupełnie nieoczywistego można by postawić na słodki wielkanocny stół?  Wiosenne ciasteczka z lemon curd? Dobry wybór!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Choć wyglądają podobnie i wszystkie smakują równie pysznie, to tradycyjne polskie dekoracje do ciast, czyli lukier, pomadę cukrową i polewę, tak naprawdę dużo odróżnia. Przede wszystkim mają nieco inny skład, a tym samym inną konsystencję podczas aplikacji. Jedynym składnikiem, który występuje we wszystkich wymienionych dodatkach jest cukier.

Ozdobny cukier puder

Puder to produkt, który może być dekoracją samą w sobie. Jeśli chcemy ozdobić nim domowe wypieki, warto wyposażyć się w cukier puder w młynku Cukier Królewski. Wówczas możemy aplikować cukier prosto z opakowania, bez użycia sitka!

Lukier

Podstawą do przygotowania idealnie białego lukru jest delikatny i puszysty cukier puder. Lukier ma w swoim składzie również białko oraz sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać do niego barwnik spożywczy – na przykład wówczas, gdy chcemy ozdobić nim ciasteczka czy pierniczki.

Cukier puder jako dodatek

Jeśli cukier puder ma  posłużyć jako jeden ze składników kremu, lukru czy polewy, wybierzmy cukier puder 400 g z okienkiem i samoprzylepną etykietą do zamykania opakowania lub cukier puder 500 g marki Cukier Królewski.

Pomada

Jest alternatywą dla lukru i wielu miłośników domowych słodkości robi ją m.in. wówczas, gdy nie mają pod ręką cukru pudru. Jej bazą może być tradycyjny cukier lub np. cukier do wypieków. Oprócz tego w jej składzie znajduje się również woda i ocet. Niektórzy dodają do pomady także aromat np. migdałowy lub pomarańczowy. Warto jeszcze nadmienić, iż pomada ma w przeciwieństwie do lukru, bardziej płynną konsystencję.

Cukier do wypieków

Specjalnie z myślą o domowych cukiernikach stworzony został cukier drobny do wypieków Cukier Królewski. Jego kryształki – mniejsze niż w cukrze tradycyjnym – ze względu na swoją granulację łatwiej się rozpuszczają, co znaczenie usprawnia naszą pracę w kuchni.

Polewa

Najbardziej znane i najczęściej robione w Polsce polewy to czekoladowa i kakaowa. Są podobne jedynie z nazwy i koloru, gdyż ich skład jest prawie całkowicie inny. Polewa czekoladowa to przede wszystkim obok czekolady, cukier puder, a także mleko i masło. Ten ostatni składnik występuje również w wersji kakaowej, do której w miejsce czekolady dodajemy kakao, a w miejsce mleka śmietankę kremówkę 36%. Oczywiście jest również cukier. Dużą popularnością cieszą się w ostatnim czasie przepisy na polewy kakaowe na bazie cukru… trzcinowego! 

Cukier trzcinowy

Co charakteryzuje się wyjątkowym karmelowym smakiem i miodowym aromatem? Oczywiście nierafinowany cukier trzcinowy polecany do polewy kakaowej. Można przy tej okazji użyć cukru trzcinowego 500 g lub cukru trzcinowego z okienkiem 400 g Cukier Królewski - oba szczelnie zamknięte, co pomaga zachować najwyższą jakość produktu.

Curd

Stosunkowo mało popularny, choć jest pyszną słodką alternatywą dla kremów i polew. To dodatek lub dekoracja do ciast, ciasteczek, ale również innych deserów np. lodów, sałatek owocowych, naleśników czy tart. Może także służyć jako nadzienie np. do babeczek. Konsystencją przypomina budyń, a jego najbardziej popularne warianty smakowe to: cytrynowy, pomarańczowy, ale też malinowy czy truskawkowy.

Wypróbuj świąteczny przepis na:

Ciasteczka z lemon curd

(Łatwy, czas przygotowania: 30 min.)

Składniki na ciasteczka:

400 g mąki pszennej

250 g cukru pudru Cukier Królewski

200 g miękkiego masła

2 małe jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lemon curd:

sok z 1 cytryny

1 jajko + 1 żółtko

100 g cukru pudru Cukier Królewski

1 łyżka masła

0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw. W drugiej misce utrzyj cukier z masłem, dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób jednolite ciasto. Wstaw do lodówki i przygotuj lemon curd.

Zagotuj wodę w garnuszku. W metalowej misce połącz jajka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, podgrzewaj krem. Dodaj masło i cały czas mieszaj do momentu, aż krem osiągnie konsystencję gęstego, gładkiego budyniu. Odstaw do wystygnięcia.

Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółka wielkości małej szklanki i układaj na blasze wyłożonej papierem. Z połowy wykrojonych kółek wykrój dodatkowe mniejsze kółka. Wykrojone obręcze z ciasta ułóż na pełnych kółkach. Rozgrzej piekarnik i piecz ciasteczka 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ostudź ciasteczka, a środki wypełnij lemon curd.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak - stoliczkunakryjsie.wordpress.com.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu