Witek Iwański eksperymentuje ze śliwką kalifornijską

Na początku marca, w Studio Kulinarnym Aruana odbył się pokaz prasowy, podczas którego Witek Iwański, jeden z najbardziej utytułowanych polskich szefów kuchni, zaprezentował koncepcyjne menu będące rezultatem kulinarnych eksperymentów ze śliwką kalifornijską. Smaki sygnowane przez zespół jednej z najlepszych restauracji w Polsce mogą stanowić inspirację do tworzenia nowych dań wykorzystujących wszechstronność zastosowań śliwki suszonej z Kalifornii w sztuce kulinarnej.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Autorskie 6-daniowe menu degustacyjne opracowane przez Witka Iwańskiego dowodzi, że śliwka kalifornijska jest wszechstronnym, oryginalnym i dostępnym przez cały rok składnikiem potraw wykwintnej i ekskluzywnej kuchni. Podczas spektaklu kulinarnych doznań w przestrzeni Studia Aruana, zaserwowano takie dania jak m.in. knäckebröd z makiem, śliwkami kalifornijskimi i świeżym serem z pistacją, śliwkowe consomme z wędzonym masłem i prosem, dziki jeleń ze śliwką kalifornijską i pieczonym burakiem czy też śliwkowy kogel-mogel z marynowanymi owocami.

- „Ułożenie menu ze śliwką kalifornijską było wyzwaniem - z jednej strony chciałem, aby menu było rozbudowane, w postaci kilku dań o różnym stopniu nasycenia, konsystencji i tekstur, z drugiej zaś głównym i dominującym był tylko jeden składnik oraz smak. Na szczęście sama śliwka kalifornijska jest bardzo bogata w smak i aromat, co pozwoliło mi na zaplanowanie ciekawych dań” – mówi Witek Iwański, szef kuchni Restauracji Aruana w Hotelu Narvil.

- „Śliwka kalifornijska odegrała kluczową rolę podczas przygotowania potraw, które mógłbym podzielić na dwie grupy. W niektórych daniach śliwka była zasadniczym składnikiem lub tylko dodatkiem podkreślającym smak. Pojawiły się również potrawy, gdzie wykorzystałem tylko aromat śliwki, a ona sama nie była w daniu zupełnie obecna. Jedną z najciekawszych potraw, jakie przygotowałem na spotkanie ze śliwką kalifornijską, było delikatne consomme śliwkowe. Nie jest to typowa zupa. Bulion był świeży, o intensywnym aromacie śliwki. Oprócz śliwki suszonej użyłem również śliwek świeżych tworząc „napar”. Całość doprawiłem kwaśną cytryną Yuzu pochodzącą z kuchni chińskiej, a potrawę podałem z brązowym masłem i smażonymi ziarnami prosa” – dodaje Witek Iwański.

Zanim śliwka kalifornijska trafiła do kuchni szefa Witka Iwańskiego, przebyła długą drogę. Śliwa odmiany Petite d’Agen, z której pochodzą śliwki kalifornijskie została sprowadzona z Europy do USA w trakcie gorączki złota, pod koniec XIX wieku. Drzewo doskonale zaaklimatyzowało się na żyznych ziemiach Kalifornii. Dziś żniwa we wszystkich kalifornijskich sadach odbywają się raz do roku i trwają zaledwie 30 dni. Dbając o najwyższą jakość produktu, zbiory przeprowadzane są tak, aby żaden owoc nawet przez chwilę nie miał kontaktu z glebą. Świeżo zebrane śliwki są kąpane w krystalicznie czystej, źródlanej wodzie i jeszcze tego samego dnia poddane zaawansowanemu technologicznie procesowi odwaniania – co pozwala na zachowanie stałej, najwyższej jakości owoców.

Mięsista i naturalnie słodka śliwka kalifornijska, ze względu na swoją uznaną jakość, liczne wartości odżywcze oraz wszechstronność kulinarną jest inspirującym produktem dla kucharzy, restauratorów oraz producentów żywności w USA, Europie i Azji.

Specjalnie dla wszystkich smakoszy udostępniamy unikalne przepisy na dania opracowane przez szefa Witka Iwańskiego:

  • knäckebröd z makiem, śliwki kalifornijskie, świeży ser z pistacją,
  • dziki jeleń, śliwka kalifornijska, pieczony burak,
  • kogel-mogel śliwkowy, marynowane owoce.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów