„Z miłości do smaku” – inspirująca książka kucharsko-lifestylowa od Carrefour

Kuchnia, ucztowanie, zdrowie i dobre samopoczucie to tematy przewodnie nowej polsko-francuskiej książki kucharsko-lifestylowej, pt. „Z miłości do smaku”, której wydawcą jest Carrefour Polska, a partnerami: Grupa Orbis, Instytut Francuski oraz SGGW.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Publikacja łączy w sobie różnorodność smacznych i zdrowych potraw przygotowanych przez wybitnych polskich i francuskich kucharzy i pasjonatów gotowania, z ciekawostkami kulturowymi i kulinarnymi oraz nowoczesnym podejściem do tematu zdrowego odżywiania. Celem książki jest zainspirowanie Polaków do wspólnego gotowania oraz spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi przy stole, a także do prowadzenia zdrowego stylu życia.

Na ponad 200 stronach nowej książki, pt. „Z miłości do smaku” czytelnicy odnajdą inspirację do przygotowania potraw nowoczesnej kuchni polsko-francuskiej, zarekomendowanych przez wybitnych kucharzy i znanych pasjonatów kuchni. Element kulinarny książki został wzbogacony o ciekawostki związane z kuchnią i kultura polską i francuską, w tym sztuką stołu, językiem czy wspólnym ucztowaniem. Lekturę książki uzupełniają porady kulinarne dotyczące stosowania w kuchni różnorodnych technik kulinarnych oraz ich wpływu na zdrowie i właściwości przygotowywanych posiłków, a także ciekawe rozmowy na temat zdrowego stylu życia z autorytetami świata nauki, sportu i biznesu.

- Rok 2017 jest wyjątkowy dla Carrefour, bo nasza firma świętuje 20-lecie obecności na polskim rynku. Książka „Z miłości do smaku” została wydana specjalnie z tej okazji i daje nam doskonałą szansę, aby pokazać klientom jak wiele łączy Francję i Polskę: od różnorodności smaków, przez wybór doskonałych produktów, przenikanie się kultur i tradycji, aż po zamiłowanie do wspólnego biesiadowania oraz troski o zdrowie swoje i swoich bliskich powiedział Guillaume de Colonges, Prezes i Dyrektor Generalny Carrefour Polska. Dzięki tej publikacji możemy również zaprosić klientów do naszych sklepów, aby inspirować ich i dostarczać produkty najwyższej jakości, które są niezbędne w dobrej i zdrowej kuchni oraz wspólnym ucztowaniu. W ten innowacyjny sposób udało nam się połączyć najważniejsze priorytety firmy Carrefour: zapewnienie klientom najbardziej satysfakcjonujących zakupów na rynku oraz podniesienie jakości ich życia – dodał Guillaume de Colonges.

Czytelnicy odnajdą w nowej książce Carrefour ponad 50 przepisów na przystawki, sałaty i sałatki, zupy, dania główne i desery. Łatwe w przygotowaniu, czasem wyrafinowane i zaskakujące w smaku zdrowe potrawy zainspirują nie tylko początkujących miłośników sztuki kulinarnej, ale także doświadczonych koneserów polskiej i francuskiej kuchni.

Za przygotowanie potraw odpowiedzialny był niespotykany w żadnej innej publikacji mix polskich i francuskich kucharzy: od gwiazd nagradzanych wieloma gwiazdkami Michelina, przez profesjonalistów i kucharzy młodego pokolenia, aż po pasjonatów nowoczesnej i zdrowej kuchni polskiej i francuskiej. Wśród autorów przepisów kulinarnych znaleźli się światowej klasy francuscy Szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin, doświadczenie polscy kucharze - Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), a także autorka książki i blogerka Joanna Drzazga ("Pysznie dla rodziny i przyjaciół") oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie – znani promotorzy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej (m.in. autorzy bloga medytujemy.pl). Wreszcie, na styku obydwu światów, znalazł się David Gaboriaud – urodzony we Francji a mieszkający w Polsce kulinarny podróżnik, którego styl doskonale łączy obydwie tradycje kulinarne. Różnorodność doświadczeń i smaków wszystkich kucharzy zapewniło książce szeroki wachlarz stylów i koncepcji kulinarnych – a tym samym jej wyjątkowość i oryginalność na polskim rynku wydawniczym.

Publikacja została poprzedzona przedmową wyjątkowego kucharza: Pierre’a Gagnaire – legendarnego francuskiego kucharza, jednego z najważniejszych przedstawicieli nurtu fusion w gastronomii. Wprowadza on czytelnika w świat gościnności, nadzwyczajnych zapachów i smaków oraz zdrowych produktów, które są podstawą dobrej kuchni.

- W książce tej utalentowani polscy i francuscy kucharze proponują Wam przepisy będące owocem ich wielkiej kreatywności, a jednocześnie stanowiące połączenie tradycji kulinarnych naszych dwóch krajów. To kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca dobrej atmosferze – napisał w przedmowie Pierre Gagnaire. - Dbanie o siebie i o swoje zdrowie, przeżywanie szczęśliwych chwil w gronie rodziny i przyjaciół, wymiana poglądów i doświadczeń… Kuchnia sprzyja dobremu samopoczuciu, korzystaniu z życia i byciu z innymi ludźmi! – dodał.

Książka „Z miłości do smaku” została napisana w dwóch językach – polskim i francuskim, dzięki czemu zarówno Polacy, jak i Francuzi będą mogli zainspirować się prezentowanymi przepisami oraz lepiej poznać obie kultury. Zwyczaje francuskie, a także ciekawostki językowe zostały przygotowane przez rodowitych Francuzów - ekspertów Instytutu Francuskiego w Polsce, partnera publikacji. Dzięki nim, polscy czytelnicy będą mogli zapoznać się z francuskimi zwyczajami stołu oraz francuskim convivialité, czyli sztuką celebrowania posiłków w przyjemnej atmosferze.

Nieoceniony wkład ekspercki w zakresie zdrowego odżywania przygotowali natomiast eksperci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy zredagowali porady żywieniowe oraz ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania.

Książka Carrefour została zainspirowana najnowszymi trendami konsumenckimi, których ważne są dla polskich klientów: zdrowiem, ucztowaniem oraz jakością, które są podstawą dobrej kuchni. Dla współczesnych konsumentów bowiem coraz większe znaczenie ma odżywianie oraz produkty mające pozytywny wpływ na zdrowie, a także wspólne gotowanie i spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi przy stole. Carrefour, realizując swoją strategię, dąży do wspierania Polaków w tym zakresie poprzez oferowanie produktów najwyższej jakości, działania edukacyjne i promocję zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej. Dzięki tej publikacji klienci zyskają dostęp do wiedzy i doświadczenia fachowców i ekspertów, a także inspirujących potraw i zwyczajów oraz cennych wskazówek żywieniowych.

Książka „Z miłości do smaku” trafi do sprzedaży na przełomie pierwszego i drugiego kwartału br. w hipermarketach Carrefour oraz wybranych supermarketach.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów