Chociaż w naszych domach pośród słodkich wypieków zdecydowanie królują serniki, szarlotki oraz tradycyjne drożdżowce, w ostatnim czasie serca i podniebienia Polaków zdobywają także wykwintne tarty. Należą one do jednych z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej, a dzięki temu, że można właściwie dowolnie dobierać dodatki, każdy miłośnik słodkości znajdzie swoją ulubioną wersję.
Podstawą jest klasyczne ciasto kruche lub francuskie (można wykorzystać gotowe), ale warto też eksperymentować z innymi rodzajami ciasta. Masa, którą wylewa się na podpieczony spód, to najczęściej krem z dodatkiem nabiału i jaj lub – w wersji bez dodatkowego pieczenia – śmietana kremówka z dodatkami. Na wielu tartach pojawiają się także owoce i sosy czekoladowe.
Jednym z wariantów wartych spróbowania, zwłaszcza z okazji święta Piekarzy i Cukierników, jest tarta z wiśniami, do której wykonania wykorzystamy sezamowe przekąski – ręcznie wyrabianą chałwę i sezamki. Sprawdź już dziś przepis przygotowany przez Asię Banad – autorkę popularnego bloga „Posypane”.

Spód sezamkowy:
· 150 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy
· 140 g cukru
· Szczypta soli
· 3 żółtka
· 200 g mąki
· 1 opakowanie sezamków
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem chałwowy:
· 300 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
· 200 g chałwy np. chałwy waniliowej
· 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Dodatki:
· Wiśnie z syropu lub konfitura wiśniowa (lub świeże/rozmrożone wiśnie)
· Kakao do oprószenia
· Pokruszone sezamki
Przygotowanie:
Foremkę na tartę smarujemy dokładnie masłem. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera aż do powstania jasnożółtej, puszystej masy. Dodajemy żółtka (jedno po drugim) i miksujemy (masa może się zwarzyć, ale nie należy się martwić, to normalne). Sezamki rozdrabniamy na pył (za pomocą blendera lub umieszczając sezamki w torebce strunowej i uderzając w nie wałkiem). Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sezamkowym pyłem. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza (włączamy termoobieg). Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy do foremki na tartę. Schładzamy w formie kolejne 15 minut. Pieczemy przez 25-30 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika, całkowicie studzimy.

W celu wykonania kremu chałwowego śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy pokruszoną chałwę. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony spód, układamy wiśnie, sezamki i posypujemy kakao.
Ręcznie wyrabianą chałwę oraz sezamki możesz wygodnie zamówić w sklepie online Unitop: https://tiny.pl/9pnfv.











