SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Fałszywe zaproszenia do Google+

Firma Kaspersky Lab poinformowała o pojawieniu się ukierunkowanych ataków, których celem są użytkownicy nowego portalu społecznościowego Google+. Fałszywe zaproszenia do serwisu mogą instalować trojana, który kradnie dane dotyczące bankowości internetowej.

Fałszywe zaproszenia do Google+

Kaspersky Lab zidentyfikował próby atakowania potencjalnych użytkowników Google+ poprzez zaproszenia do kręgu przyjaciół wysyłane za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Fałszywe zaproszenie zawiera zainfekowany odsyłacz, który po kliknięciu przekierowuje użytkownika do pliku bardzo rozpowszechnionego brazylijskiego trojana bankowego (CMD).

Wiadomość zawiera także odsyłacz do formularza, który rzekomo pozwala "wysłać zaproszenie do przyjaciół". W rzeczywistości jest to jednak fałszywy formularz stworzony przez cyberprzestępców w celu gromadzenia nazwisk i adresów e-mail nowych ofiar.

 

Kaspersky Lab przedstawił także kilka wskazówek dotyczących zabezpieczenia konta na Google+:

- Zarządzanie profilem. Sekcja edycji profilu stanowi centrum dowodzenia prywatnością na Google+, oferując wszechstronny interfejs pozwalający na indywidualne określenie, jakie informacje i komu chcemy udostępniać. Zalecane jest skorzystanie z tej funkcji;
- Jeden "krąg", by rządzić wszystkimi. Osoby zamierzające korzystać z Google+, muszą opanować sztukę zarządzania kręgami, które stanowią główne centrum kontroli prywatności w serwisie. Przy pomocy rozbudowanego interfejsu można tworzyć grupy przyjaciół, rodziny i współpracowników, jak również określić, co każda z nich może przeglądać;
- Instant Upload. Jeżeli dostęp do Google+ odbywa się przy użyciu telefonu z systemem Android, dzięki nowemu narzędziu o nazwie Instant Upload zdjęcia i filmy użytkownika są automatycznie wrzucane do chmury Google’a. Zdjęcia nie są domyślnie współdzielone, ale przechowywane w prywatnym folderze Picasa Web, skąd można je w przyszłości udostępniać innym użytkownikom. Narzędzie Instant Upload jest domyślnie włączone. Aby wyłączyć funkcję, należy kliknąć Menu/Ustawienia i usunąć zaznaczenie znajdujące się przy tej opcji.
 

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: Fałszywe zaproszenia do Google+

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl