SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Śniadanie po polsku - pieczywo, herbata, wędlina i ser (badanie)

Aż 83 proc. Polaków dzień zaczyna od śniadania. Najchętniej wybieramy pieczywo z wędliną, serem, a do picia herbatę - pokazują badania firmy Danae.

Z badania „Zwyczaje śniadaniowe Polaków” przeprowadzonego na zlecenie McDonald’s Polska, wynika, że Polacy w zdecydowanej większości (83 proc.) jedzą śniadania. Odmienną postawę reprezentuje tylko 6 proc. badanych. 9 proc. respondentów spożywa śniadanie kilka razy w tygodniu.

Ma być smacznie, no i w domu

Jedzący pierwszy posiłek dnia Polacy preferują go w formie smacznej (27 proc.), zdrowej (17 proc.) oraz pożywnej i dającej energię (15 proc.). Ulubione produkty śniadaniowe to pieczywo (które je ok. 83 proc.), herbata (ok. 65 proc.) i ser/wędliny/jajka (ok. 55 proc.)

- Nieważne czy o poranku zdecydujemy się na zjedzenie kanapki, owsianki, jajecznicy czy po prostu wypijemy kubek gorącego kakao. Najważniejsze, że nie zwlekamy z tym posiłkiem do pierwszej przerwy w pracy - ocenia dietetyk, dr Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Ulubionym miejscem na pierwszy posiłek dnia jest dom (92 proc.), w którym znacznie częściej jemy coś wytrawnego (81 proc.) niż słodkiego (tylko 11 proc. wskazań). Łącznie ponad połowa (56 proc.) ankietowanych zgodziła się ze stwierdzeniem, że śniadanie to dla nich najważniejszy posiłek dnia.

Brak czasu na śniadanie  

Unikający śniadań tłumaczą się brakiem czasu (40 proc.) oraz apetytu (41 proc.). - Śniadań nie jedzą najczęściej osoby aktywne zawodowo, w wieku od 35 do 44 lat i tu badania sondażowe potwierdzają także i moje spostrzeżenia z gabinetu: brak czasu oraz apetytu z samego rana, to główne powody omijania tego posiłku - mówi  dr Justyna Marszałkowska-Jakubik. - Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest szykowanie śniadania poprzedniego dnia wieczorem lub wybieranie wartościowych zestawów z oferty restauracyjnej i spożywanie tego posiłku zaraz po przyjściu do pracy - dodaje dietetyczka.

Badanie zostało przeprowadzone w sierpniu 2018 roku, metodą CAPI na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie 1000 osób w wieku 15+.

Dołącz do dyskusji: Śniadanie po polsku - pieczywo, herbata, wędlina i ser (badanie)

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Marek
"[...] jest dom (92 proc.), w którym znacznie częściej jemy coś wytrawnego (81 proc.) niż słodkiego (tylko 11 proc. wskazań)."

Uśmiałem się z tego "wytrawnego" myśląc o kromce chleba z czarnym salcesonem :)
odpowiedź