Odżywianie na zielono
Dzień bez Mięsa (ang. meatout) po raz pierwszy zorganizowany został 20 marca 1985 roku w Ameryce. Za oceanem nadal obchodzi się go hucznie – organizowane są różnorodne atrakcje, np. pikniki z prezentacjami przyrządzania wegetariańskich dań. W Polsce co prawda ten dzień nie jest aż tak popularny, może być jednak okazją do zrezygnowania z jedzenia mięsa choć na jeden dzień. W tym czasie warto spróbować jadłospisu sporządzonego na bazie warzyw, owoców i ziół.
Zdrowe zastępstwo
Myśląc o diecie wegetariańskiej często zastanawiamy się jak zastąpić mięso, aby dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych. Mięso to bowiem bogactwo białka, dlatego rezygnując z niego powinniśmy pamiętać, aby włączyć do diety nabiał i składniki roślinne, które uzupełnią jego ewentualne niedobory. Dobrym źródłem białka są także produkty mleczne – mleko, jogurt, sery oraz rośliny strączkowe – soja, fasola, soczewica. „Białko jest także obecne w produktach zbożowych. Jednak należy pamiętać, że ze względu na fakt, iż białko roślinne ma niższą wartość żywieniową niż zwierzęce należy je umiejętnie łączyć z innymi składnikami, aby zrekompensować braki niektórych aminokwasów” – radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.

Bukiet warzyw każdego dnia
Jakie cenne składniki kryją w sobie warzywa i owoce? „Warzywa i owoce są jednym z najlepszych źródeł witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wielu związków bioaktywnych. Do warzyw bogatych w witaminę C należą wszystkie warzywa kapustne, papryka, szczypiorek, natka z pietruszki, szpinak. Beta - karoten, inaczej prowitamina A, znajduje się przede wszystkim w pomarańczowych i żółtych warzywach, a więc w marchwi, dyni, kabaczkach, pomidorach, papryce, cykorii oraz w warzywach zielonych - szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, sałacie, brokułach. Najbogatszym źródłem likopenu są natomiast pomidory” – tłumaczy Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.
Wegetariańskie inspiracje
Zastanawiając się nad sposobem na szybki i smaczny obiad często pierwszym, co przychodzi nam do głowy jest tradycyjne danie mięsne. Dla tych osób, które jednak postanowią zostać wegetarianami choć przez jeden dzień i poszukują inspiracji, marka Knorr przygotowała propozycję smacznego, bezmięsnego dania. Smacznego!

Sałatka paprykowa z kostkami tofu
Czas przygotowania: 15 minut
Danie dla 4 osób
Składniki:
- wędzone tofu – 25 dekagramów
- słodka mielona papryka – 1-2 łyżki
- kolorowa papryka – 2 sztuki
- por – 1 sztuka
- pomidory – 3 sztuki
- kiełki sojowe lub rzodkiewki – 10 dekagramów
- Sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy Knorr – 1 sztuka
- posiekane zioła (rozmaryn, koperek, bazylia) – 2 łyżki
- pieczywo pełnoziarniste
Sposób przygotowania:
- Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 2 cm, oprósz mieloną papryką.
- Umyj paprykę, oczyść z pestek, następnie pokrój w cienkie paski. Umyj pora, pokrój w krążki. Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Przebierz kiełki, umyj i osusz.
- Włóż tofu i warzywa do salaterki.
- Przygotuj Sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej sałatkę, wymieszaj i posyp ziołami. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Kreatywności w kuchni oraz pasji do odkrywania talentu kulinarnego życzy marka Knorr!











