Zawartość słoika tłuszczu należy połączyć z opakowaniem aptecznym olejku rycynowego. Powstałą mieszaniną nacieramy (przez ok. 5 minut) bolące stawy. Ulga zwykle następuje po około dwóch tygodniach takiej kuracji. Podobny zabieg możemy stosować przy dolegliwościach kręgosłupa. Trzeba pamiętać, że ciepła mikstura lepiej wchłonie się w skórę, a gotową mieszankę smalcu i oleju należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Smalec budzi zainteresowanie, tylko gdzie go kupić? Wyrób cieszy się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. - Smalec gęsi nie jest w Polsce bardzo popularny, ale liczba osób doceniających jego właściwości powoli rośnie - przyznaje Marcin Wawrzyniak z firmy DESMAL, która produkt ten oferuje już od 15 lat. Pomysł na profil rodzinnego zakładu ze Smardzewic (woj. łódzkie) podsunęli sami konsumenci. - Ktoś zapytał mojego ojca jak zdobyć gęsi smalec, ten dostrzegł niszę na rynku i w ten sposób rozpoczęła się nasza działalność - wspomina M. Wawrzyniak. Jak podkreślają przedstawiciele firmy, ich wyrób jest pozyskiwany wyłącznie z tłuszczu polskiej gęsi owsianej, która ma dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Przez ostatnie trzy tygodnie przed ubojem jest ona karmiona wyłącznie owsem, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak. Smalec gęsi tego producenta zyskał uznanie nie tylko konsumentów, lecz także ekspertów z branży spożywczej. W bieżącym roku wyrób otrzymał certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Produkt można zamówić bezpośrednio u producentów (m.in. w firmie DESMAL), można nabyć go także w sklepach ze zdrową, naturalną i tradycyjną żywnością, a także w zielarskich. Wyrób firmy DESMAL jest pakowany wyłącznie w słoiki szklane, bowiem (jak twierdzi producent) pozwala to zachować wszystkie walory tego produktu.
Warto zwrócić uwagę, że smalec gęsi nawet na zagranicznych rynkach jest dostępny w ograniczonych ilościach. Można zatem powiedzieć, że (dosłownie i w przenośni) jest to rzadko spotykany rarytas. * * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * * KONTAKT: Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl Adventure Media s. c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl tel. 32 724 28 84 fax 32 417 01 70











