- barwę ciepło-białą (2700K – 3300K)
- barwę białą (3300K – 5000K)
- barwę zimno-białą (powyżej 5000K).
Z rozwojem technologii LED nieprawdziwa stała się opinia, że źródła światła LED cechują się małym zakresem barw światła. Produkowane obecnie diody w zakresie temperatur od 2700 do nawet 10 000 K decydują o szerokich możliwościach zastosowania. Do oświetlenia mieszkania w ciepłej, przytulnej atmosferze, najodpowiedniejsza jest temperatura 2700K. Lampa LED o tej temperaturze barwy daje taki sam odcień białego światła, jaki znamy z tradycyjnych, ale bardzo energochłonnych żarówek. Do oświetlenia miejsc pracy (kuchnia, biurko) należy zastosować białe światło o chłodniejszym odcieniu, pobudzające do aktywności. Barwa światła jest ważna pod względem wydobywania kolorów. Im cieplejszy odcień białego światła, tym lepiej wyglądają ciepłe kolory – np. czerwienie, żółcie, również nasza skóra prezentuje się lepiej oświetlona ciepłym białym światłem. Z kolei chłodniejsze odcienie białego światła wydobywają piękno z chłodnych barw. Świadomy konsument wykorzystuje różne barwy światła do kształtowania przestrzeni mieszkalnej i funkcjonalności poszczególnych miejsc i pomieszczeń. Wskaźnik oddawania barw, czyli Ra Kryterium oddawania barw często posługujemy się w sposób podświadomy – np. wybierając w sklepie ubrania, podchodzimy do okna, aby zobaczyć w świetle dziennym, jak wyglądają „prawdziwe” kolory. Wierne odwzorowanie kolorów oraz kontrast barw zapewniają źródła światła o wysokim wskaźniku oddawania barw (Ra). Jego maksymalna wartość wynosi Ra=100 i odnosi się do naturalnego światła słonecznego. W zastosowaniach domowych źródła światła o Ra powyżej 80 uznane są jako dobrze oddające kolory. Ra na poziomie co najmniej 80 jest ujęte w europejskich przepisach regulujących wymagania dla źródeł światła do ogólnego oświetlenia domowego. Świadomy konsument kupując lampę LED sprawdza, czy na jej opakowaniu znajduje się informacja dotycząca wskaźnika oddawania barw Ra oraz czy jego wartość wynosi co najmniej 80. A jak jest w rzeczywistości – można łatwo zweryfikować, robiąc test różnych lamp używanych w domu. Sprawdźmy na przykład, czy ketchup jest nadal czerwony. Uwaga na trwałość – kiedy i o ile nastąpi spadek strumienia świetlnego O ile tradycyjna żarówka świeciła 1000 godzin (w warunkach domowych 1 rok), lampy LED znane są z trwałości kilkadziesiąt razy dłuższej. W przeciwieństwie do tradycyjnej żarówki, lampa LED nie przepala się gwałtownie – z upływem czasu daje ona coraz mniej światła (spada jej strumień świetlny). Bardzo ważne jest, aby przez cały czas użytkowania lampy LED dawała ona tyle światła, aby oświetlenie było tak samo funkcjonalne. Spadek strumienia świetlnego w czasie to jeden z parametrów istotnie wpływających na jakość źródła światła. Lampy LED niskiej jakości charakteryzują się głębokim spadkiem strumienia świetlnego w krótkim czasie po rozpoczęciu użytkowania lampy. Producenci dobrej jakości lamp LED dbają o to, aby w całym czasie użytkowania, podanym na opakowaniu lampy, ilość emitowanego przez nią światła nie zmniejszyła się więcej niż o 30% jego początkowej wartości. Lampy te są oznaczane symbolem L70, co oznacza, że generowany przez nie strumień świetlny w okresie użytkowania nie spadnie poniżej 70%. Podejrzenie powinny budzić lampy LED, których producenci obiecują bardzo długi okres trwałości, np. 30-50 tysięcy godzin. Takich extra długowiecznych lamp LED jest sporo na półkach i są promowane w marketach jako okazje cenowe. Sprawdzenie rzeczywistej trwałości lampy LED nie jest możliwe bez badań laboratoryjnych, dlatego musimy kierować się zdrowym rozsądkiem i zaufaniem do producenta i dystrybutora. Wskazówka III – bezpieczeństwo fotobiologiczne Światło musi być bezpieczne dla oczu i zdrowia człowieka. Ryzyko fotobiologiczne jest związane z różnego rodzaju promieniowaniem generowanym przez źródło światła, w tym UV i IR. Gwarancją bezpieczeństwa jest spełnienie wymagań określonych w stosownej normie technicznej. Producent, przed wprowadzeniem źródła światła na rynek, jest zobowiązany do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w celu ustalenia grupy ryzyka fotobiologicznego. Są trzy grupy ryzyka, od 0 do 3. Przynależność do określonej grupy ryzyka warunkuje sposób użytkowania lampy. Obowiązek oznaczenia lampy grupą ryzyka fotobiologicznego dotyczy tylko grupy powyżej 0. Jeśli lampa nie ma żadnego oznaczenia, to znajduje się w grupie ryzyka 0. Czy tak jest w rzeczywistości – można to sprawdzić jedynie w laboratorium. Jak z tego wybrnąć? Nie ma rady. Trzeba kierować się marką, sprawdzoną i budowaną przez lata.

--------
Związek Producentów Sprzętu Oświetleniowego „Pol-Lighting” to ogólnopolska organizacja producentów branży oświetleniowej, działająca w oparciu o ustawę o organizacjach pracodawców z dnia 23 maja 1991r. Pol-Lighting zrzesza wiodących producentów źródeł światła i profesjonalnego sprzętu oświetleniowego. Związek działa na rzecz rozwoju innowacyjności i konkurencyjności sektora oświetleniowego. Firmy członkowskie Pol-Lighting zatrudniają w Polsce ponad 7000 osób i są odpowiedzialne za ponad połowę rynku źródeł światła i profesjonalnego sprzętu oświetleniowego.











