Konsumenci w trosce o zdrowie unikają sztuczności w jedzeniu

Niemal dwie trzecie (64 proc.) konsumentów na świecie w trosce o swoje zdrowie stosuje dietę, która ogranicza lub w ogóle nie uwzględnia konsumpcji wybranych produktów lub składników - wynika z badania Nielsena.

km
km
Udostępnij artykuł:

Większość respondentów w odniesieniu do składników żywności kieruje się zasadą "powrotu do korzeni", skupiającą się na prostych składnikach i mniejszej ilości sztucznego lub przetworzonego jedzenia.

Sztuczne składniki żywności, których konsumenci najczęściej starają się unikać, to sztuczne aromaty (62 proc.), środki konserwujące (62 proc.) i barwniki (61 proc.). Ponadto ponad połowa badanych rezygnuje z antybiotyków i hormonów (59 proc.), GMO (54 proc.) i sztucznych substancji słodzących (53 proc.).

Co więcej, konsumenci jeśli chodzi o jedzenie martwią się nie tylko o to co w chodzi w jego skład, ale także jak jest ono pakowane. Ponad połowa badanych (55 proc.) stwierdziła, że nie kupuje żywności w opakowaniu wykonanym z BPA (Bisfenol A).

Generalnie konsumenci na świecie unikają sztucznych i przetworzonych składników, ale w ujęciu regionalnym podejście do tego tematu jest nieco zróżnicowane. Przykładowo dla badanych z Ameryki Łacińskiej i Północnej mniejszym niż w skali globalnej problemem są sztuczne aromaty, barwniki i środki konserwujące, a większym - sód (odpowiednio 49 proc. i 47 proc., globalnie - 41 proc.) i cukier (po 39 proc. vs. 34 proc.). Ponadto badani z Ameryki Północnej częściej unikają glutaminianu sodu (55 proc. vs. 49 proc.)., a z Ameryki Łacińskiej - tłuszczów nasyconych (53 proc. vs. 42 proc.) i węglowodanów (30 proc. vs. 25 proc.).

grafika

Z kolei europejscy respondenci częściej deklarują unikanie żywności zawierającej antybiotyki (65 proc. vs. 59 proc.) i GMO (59 proc. vs. 54 proc.), a badani z regionu Bliskiego Wschodu i Afryki - gluten (32 proc. vs. 26 proc.), węglowodany (30 proc. vs. 25 proc.) i tłuszcze nienasycone (25 proc. vs. 18 proc.).

grafika

Konsumenci unikają ww. składników głównie z uwagi na ich potencjalny szkodliwy wpływ na zdrowie, a nie aktualną kondycję fizyczną. Wśród osób unikających określonych składników, ok. 8 na 10 twierdzi, że robi tak ponieważ uważa, że szkodzą one ich własnemu zdrowiu oraz zdrowiu członków ich rodzin. Odsetek ten jest podobny w przypadku poszczególnych składników: sztucznych barwników (84 proc.), aromatów (84 proc.), środków konserwujących (84 proc.), sztucznych substancji słodzących (78 proc.), BPA (82 proc.), GMO (81 proc.), antybiotyków (81 proc.) i glutaminianu sodu (79 proc.).

Z jednej strony mamy deklaracje konsumentów o unikaniu sztucznych składników i niepożądanych dodatków w żywności, ale czy przekładają się one na dokonywane w rzeczywistości zakupy? Dane sprzedażowe Nielsena z Niemiec i USA pokazują, że tak. W Niemczech w okresie 52 tygodni do 3 kwietnia 2016 r., sprzedaż produktów ekologicznych wzrosła o 10,6 proc., a w USA - w ciągu 52 tygodni do 30 lipca 2016 r. - o 13,1 proc. Co więcej, za oceanem sprzedaż produktów z informacją na opakowaniu o tym, że są one bez hormonów i antybiotyków, bez GMO oraz uprawiane w sposób naturalny, zwiększyła się w podanym okresie odpowiednio o 21,7 proc., 12 proc. i 7,5 proc. Wzrosła tam także sprzedaż produktów oznaczonych jako wyprodukowane bez sztucznych barwników i aromatów, syropu glukozowo-fruktozowego oraz glutaminianu sodu - odpowiednio o 5,4 proc., 3,2 proc. i 2,3 proc.

Ponadto z badania wynika, że 75 proc. respondentów na świecie obawia się długoterminowego wpływu na swoje zdrowie sztucznych składników. W ujęciu globalnym najpowszechniejsze są diety, w których ogranicza się ilość tłuszczu i cukru (odpowiednio 31 proc. i 26 proc.). Nieco ponad 1/3 badanych (36 proc.) twierdzi też, że w ich gospodarstwie domowym są osoby borykające się z alergią lub nietolerancją pokarmową.

Badanie "Nielsen Global Health and Ingredient-Sentiment Survey" zostało przeprowadzone przez firmę Nielsen w dniach 1-23 marca 2016 r. na grupie ponad 30 tys. internautów z 63 państw w regionie Azji i Pacyfiku, Europie, Ameryce Łacińskiej, regionie Bliskiego Wschodu i Afryki oraz Ameryce Północnej, reprezentatywnej ze względu na wiek i płeć.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów