Lody - symbol lata

Rozpoczyna się sezon na lody, które są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Polsce

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

W miesiącach od kwietnia do sierpnia sprzedaż lodów wzrasta dziewięciokrotnie w stosunku do pozostałej części roku.

Wiosną i w lecie największą popularnością cieszą się lody impulsowe, czyli te kupowane pod wpływem impulsu. W szczytowych dla lodów miesiącach letnich ich udział w rynku wynosi 77%, podczas gdy w okresie zimowym spada do 40% na korzyść lodów familijnych (porcjowanych).

Według badań ACNielsen, najlepiej sprzedającymi się lodami w sektorze lodów impulsowych są lody Big od Algidy, które mają aż 6% udziałów rynkowych w sztukach. Popularność lodów impulsowych w gorącym okresie ściśle wiąże się z dostępnością tych produktów. Latem kupujemy lody w punktach sezonowych, w miejscowościach turystycznych i w miejscach rekreacyjnych, gdzie w miesiącach wakacyjnych spędzamy najwięcej czasu.

Producenci próbują trafić w gusta konsumentów i zaspokoić potrzeby nawet tych najbardziej wymagających. Unilever właśnie wprowadził na rynek nowy produkt - Algidę Śmietankową. Smak śmietankowy Algidy został wybrany na podstawie wyników badań, które potwierdziły, że wśród Polaków to właśnie on cieszy się największą popularnością. Jest to rynkowy hit, dostępny w pięciu smakach: bakaliowym, czekoladowym, truskawkowym, orzechowym i o smaku "krówki".

Lodowe desery są ucztą dla duszy i ciała oraz mają dobroczynny wpływ na nasz nastrój. Już Hipokrates zalecał swoim pacjentom "danie mrożone poprawiające samopoczucie". Jedzenie lodów może poprawić nasze samopoczucie, wprawić w lepszy nastrój, szczególnie w sytuacji stresu, gdy czujemy napięcie psychiczne. Wbrew powszechnej opinii, lody, spożywane z umiarem, nie tuczą. Wśród różnych rodzajów deserów lody należą do grupy najmniej kalorycznych słodyczy. Są lekkostrawne i dzięki temu nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym - mówi Joanna Wrzosek, dietetyk. Dla przykładu, w 100 ml Algidy Śmietankowej o smaku truskawkowym jest tylko 76 kcal podczas gdy 100g jogurtu ma średnio około 100 kcal. Przy okazji lody dostarczają nam również wielu potrzebnych składników odżywczych. W lodach znajduje się niezbędny dla organizmu wapń, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. Przez zawartość wapnia lody mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na takie choroby jak osteoporoza czy nadciśnienie. Poza wapniem, w lodach znajdują się także witaminy A, B1, B2 i PP a także małe ilości żelaza, magnezu i potasu. Dzięki nim właśnie lody wzmacniają organizm oraz podnoszą jego odporność.

Przeciętny Polak zjada rocznie około 4 litrów lodów. Dorośli jędzą je częściej niż trzykrotnie w ciągu dwóch tygodni, a młodzież aż pięć razy. W sumie 70% Polaków deklaruje jedzenie lodów. Prawie 90% osób sięga po lody, aby sprawić sobie przyjemność. Tylko 14,5% Polaków nie lubi lodów (wg PBS). Lody są bardzo popularne wśród dzieci - 100% maluchów deklaruje jedzenie lodów, które w tej kwestii nie ustępują czekoladzie.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"