Piernik, aromatyczna herbata i Michael Bublé. O słodkiej i rozgrzewającej oprawie świąt

Zakupy, sprzątanie, zakupy, gotowanie, zakupy, pieczenie i tak aż do Wigilii. Na szczęście, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy wspólnie z bliskimi do świątecznie nakrytego stołu, czas nagle zwalnia. To zaledwie kilka dni, ale jakże bezcennych. Koniec grudnia to okres refleksji, spotkań pełnych ciepła i życzliwości, podczas których celebrujemy chwile. Warto im nadać odpowiednio słodką i rozgrzewającą oprawę.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Piernik last minute

Piernik to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast. Zajadamy się nim tak naprawdę o każdej porze roku. Gdzie tkwi jego sekret? Smaczny piernik, to piernik wilgotny. Aby taki zrobić, nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, wystarczy mieć pod ręką dobry przepis, w którym znajdzie się magiczny, „nawilżający” składnik – powidła śliwkowe. Piernik najczęściej zdobimy polewą czekoladową, ale również lukrem. Bez względu na to, co wybierzemy, musimy zaopatrzyć się w cukier puder, który jest niezbędnym składnikiem zarówno wspomnianych dekoracji, jak i samej masy na ciasto.

Do piernika według naszego przepisu najlepiej wybrać jeden z pudrów z rodziny Cukru Królewskiego: cukier puder 500 g lub cukier puder z okienkiem 400 g, które wyróżniają szczelne, chroniące przed czynnikami zewnętrznymi opakowania zabezpieczone folią. Dodatkowo puder w 400-gramowym opakowaniu zamknięty jest w torebce z okienkiem, dlatego już w sklepie możemy się przekonać o jego sypkości, zaglądając przez nie. Opakowanie to ma także etykietę, którą po otwarciu można zabezpieczyć jego brzeg. Z kolei cukier puder w młynku służy do dekorowania wypieków, deserów i dań na słodko. Można to zrobić w bardzo prosty sposób, gdyż młynek rozdrobni najmniejsze nawet grudki cukru bez konieczności użycia sitka i jest też gwarancją precyzyjnej aplikacji. Delikatna pudrowa pierzynka to wyjątkowa dekoracja na zimowy czas.

W święta rozgrzewa nie tylko Michael Bublé

W takcie bożonarodzeniowych przygotowań chętnie nastrajamy się muzyką. W tym okresie w wielu domach króluje m.in. Frank Sinatra, Nat King Cole, a w ostatnich latach absolutny prym wiedzie spadkobierca talentu legendarnego Franka – Michael Bublé. Do rozgrzewającego bożonarodzeniową atmosferę zestawu obok piernika i płyty wymienionego artysty, warto jednak dodać również jakiś aromatyczny napój. Gdy za oknem mróz, nic nie sprawi nam większej przyjemności niż kubek świątecznej herbaty. Wystarczy tradycyjna czarna, gdyż sedno tkwi w dodatkach takich jak: goździki, plastry pomarańczy, laska wanilii czy kilka cienkich plasterków imbiru. Warto posłodzić taką herbatę cukrem trzcinowym, słynącym z niezwykłych walorów smakowo-zapachowych, które zawdzięcza on naturalnej zawartości melasy.

 Bez względu na to, czy używamy cukru regularnie, czy jedynie do wybranych napojów, dań i wypieków, warto wybrać te w zabezpieczonych folią torebkach, czyli cukier trzcinowy 500 g lub cukier trzcinowy z okienkiem 400 g Cukier Królewski. Oba opakowania są bardzo szczelne, co ułatwia przechowywanie i zachowanie jak najdłużej wysokiej jakości produktu. Opakowanie z okienkiem ma dodatkowo, podobnie jak w przypadku pudru, wygodną etykietę, którą można zakleić jego brzeg.

Wypróbuj nasz przepis na piernik:

Szybki piernik

(Łatwy, czas przygotowania: 1,5 godz.)

Składniki :

100 g cukru pudru Cukier Królewski

330 g maki pszennej

30 g cukru waniliowego

20 g przyprawy do piernika

200 g powideł śliwkowych

100 g masła

2 łyżki miodu

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka sody

1 szklanka mleka

1/2 szklanki sparzonych rodzynek

3 jajka

Polewa:

2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

4 łyżki mleka

50 g gorzkiej czekolady

50 g masła

Dekoracja:

Cukier puder w młynku Cukier Królewski

Sposób przygotowania:

Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut - 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia. Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu, a na koniec oprószyć cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów