Obecny rok zdecydowanie nie rozpieszczał rolników. Zarówno w Polsce, jak i całej Europie Zachodniej doskwierała im susza, która w niektórych rejonach zniszczyła nawet 70 proc. upraw.
Zbiory są zdecydowanie mniejsze niż rok temu, a ceny adekwatnie wyższe. -
Obecnie, nie cena jest kluczowym problem, a dostępność asortymentu
– podkreśla
Paweł Katolik
, prezes Zarządu KATOLIK GROUP, który kilka dni temu podpisał kontrakt na dostawę płatków ziemniaczanych na Białorusi, bo w Polsce są już niedostępne lub bardzo drogie. -
Na rynku brakuje ziemniaków, więc płatki ziemniaczane, tym bardziej trudno dostać. Już wiemy, że zapotrzebowanie na ten konkretny produkt mocno wzrosło. Idealnie byłoby kupować u krajowych producentów, ale są duże braki asortymentu, więc importujemy z Belgii, Francji oraz Wschodniej części Europy

- wyjaśnia P. Katolik.
Płatki ziemniaczane naturalny ulepszacz pieczywa
-
Płatki ziemniaczane znajdują coraz więcej zwolenników, ponieważ są naturalnym konserwantem i spulchniaczem. A produkty naturalne są teraz bardzo popularne i chętnie wykorzystywanym dodatkiem gastronomicznym
– tłumaczy prezes Zarządu Katolik Group. Ponadto łatwiej je przechowywać, niż tradycyjne ziemniaki.
Coraz chętniej wykorzystywane jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności. Dodawane do pieczywa, stanowią naturalny ulepszacz, przedłużający świeżość.
Szerokie zastosowanie znajdują również w gastronomii. Zrobimy z nich błyskawiczne purée ziemniaczane. Stanowią doskonały dodatek do wyrobu dań ziemniaczanych, świeżych i mrożonych ( pyzy, krokiety, kluski śląskie, kopytka czy pierogi). Można je używać jako panierkę do mięsa i ryb. Są także głównym składnikiem przekąsek: snacków, prażynek czy chrupek. Spełniają również rolę naturalnego wypełniacza i zagęstnika przy produkcji dodatków do wszelkiego rodzaju farszów, nadzień ,wyrobów z mielonego mięsa, sosów czy zup.

Płatki ziemniaczane produkowane są z ugotowanych ziemniaków, bez żadnych dodatków smakowych. Dlatego stosowanie ich zdecydowanie podwyższa wydajność zarówno pieczywa jak i dań oraz przekąsek ziemniaczanych.
Autor: Justyna Korzeniak, Adventure Media
***
KATOLIK GROUP - to globalny dystrybutor dodatków dla piekarnictwa i cukiernictwa standardowych oraz BIO. Firma nastawiona jest na ciągły rozwój. Już niebawem rozpocznie się budowa nowej przestrzeni biznesowej w Raciborskiej Strefie Gospodarczej przy ul. Komunalnej. Obecnie swoją główną siedzibę ma w Kietrzu, posiada także oddziały w Obornikach Śląskich oraz nowoczesną linię produkcyjną do oczyszczania ziaren w Olkuszu. Rocznie importuje aż 15 tysięcy ton siemienia lnianego, co pozwala firmie wieść prym wśród tego typu przedsiębiorstw w kraju. Szczegóły na stronie: www.katolikgroup.pl oraz w poratu Facebook.com/KatolikGroupSp.zoo.











