Sałatka milionerów

Właściwe odżywianie, świadomość składników potraw w naszych jadłospisach, zorientowanie na zdrową żywność zawładnęły naszym światem. Coraz częściej chcemy być świadomym konsumentem, sprawdzamy etykiety produktów spożywczych, rezygnujemy z niezdrowych i silnie przetworzonych potraw, wybieramy zdrowe i ekologiczne warzywa i owoce. Wraz ze zwiększeniem świadomości odżywiania, bardzo dużo osób, a zwłaszcza kobiet, decyduje się na przyrządzanie lunchy samemu. A najszybszym i najzdrowszym daniem jest oczywiście sałatka. Zwykłe sezonowe warzywa z kawałkiem kurczaka ugotowanego na parze to wartościowy posiłek, który dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych.  Wraz ze swego rodzaju modą na sałatki, powstaje coraz więcej oryginalnych i wymyślnych przepisów. Coraz popularniejsze staje się także dodawanie nowych składników, jak na przykład owoców, nasion czy orzechów. Jednak zdecydowanie najbardziej zaskakującym elementem sałatki, z którym możemy się spotkać jest serce palmy. Będzie to także najprawdopodobniej najdroższy jej składnik.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Serce palmy jest pozyskiwane z młodego, rosnącego pnia określonych gatunków palm.  Jest ono takie drogie, ponieważ zdobywane go w warunkach naturalnych, oznacza ścięcie drzewa. Obecnie, serca palm eksportują Ekwador i Kostaryka. Najwięcej kupuje go Francja i to właśnie tam, możemy spróbować Sałatki Milionerów, której głównym składnikiem jest wspomniana roślina warzywna.

Sałatkę możemy także urozmaicić w tańszy sposób. Wszelkie inspiracje z krajów egzotycznych lub afrykańskich na pewno będą oryginalnym sposobem na zróżnicowanie składników naszych dań. Jednym z najciekawszych kierunków poszukiwań będzie niewątpliwie Maroko. To Afrykańskie państwo słynie z różnorodności przypraw i specjalnych ich mieszanek. To właśnie z tym krajem związany jest nowy program kulinarny Jenny Morris gotuje - Maroko, emitowany przez stację Polsat Food Network. Można w nim znaleźć wiele inspiracji i przepisów na oryginalne i smaczne dania.

SAŁATKA Z GRILOWANYM BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ

Sałatka

·         Oliwa z oliwek

·         4 duże czerwone papryki

·         2 duże bakłażany

·          2 ząbki czosnku

·         30 g prażonych ziaren sezamu

Sos

·         1 mała cytryna, posiekana

·         2 łyżeczki pietruszki, posiekanej

·         2 łyżeczki kolendry, posiekanej

·         1 ząbek czosnku, posiekany

·         Sok z 1 cytryny

·         2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1.       Pokrój paprykę, usuń gniazdo i nasiona. Pokrój w plasterki bakłażany, posól je i zostaw na 20 minut, następnie wypłucz i wytrzyj do sucha.

2.       Podgrzej oliwę z oliwek w garnku, dodaj czosnek i pozwól oliwie nasiąknąć aromatem. Natrzyj paprykę i bakłażany oliwą i połóż na grillu, przewracaj co kilka minut aby uniknąć przypalenia. Kiedy zrobią się delikatne, ułóż na talerzu. Aby usunąć skórę z papryki, przykryj ją folią spożywczą, a para skurczy skórę.

3.       Aby przygotować sos, umiesć w słoiku z nakrętką wszystkie składniki oraz pozostały sok z papryki, zakręć i wstrząśnij. Ułóż bakłażany na talerzu, pokrój grillowaną paprykę w paski, polej sosem i posyp ziarnami sezamu.

MAROKAŃSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Sos:

·         1 łyżeczka musztardy Dijon

·         100ml miodu

·         3 ząbki czosnku, zgniecione

·         Sok i skórka z 1 cytryny

·         150ml oliwy z oliwek

Na sałatkę:

·         ½ szklanki zielonych oliwek

·         1 czerwona cebula, drobno pokrojona

·         4 cebule dymki, posiekane

·         2 pomidory, pokrojone w paski, bez nasion

·         ½ ogórka, cienko pokrojonego

·         ½ szklanki prażonych orzeszków Pini

·         1 garść kolendry, posiekanej

·         1 garść natki pietruszki, posiekanej

·         Skórka i sok z 1 cytryny

·         1 łyżeczka zmielonego kminku

·         2 czerwone ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki

·         2 zwykłe ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1.       Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki i odstaw aby nasiąknęły aromatem.

2.       Aby przygotować sałatkę, połącz w misce oliwki, cebulę, pomidory, ogórka i orzeszki pini. Polej składniki ½ sosu. Obtocz ziemniaki ziołami, kminkiem, skórką i sokiem z cytryny.

3.       Układaj warstwami, poczynając od sałaty, następnie układając ziemniaki, a na nie warzywa. Powtarzaj aż skończą się wszystkie składniki.

4.       Polej sosem, podawaj z chrupiacą ciabattą.

Przepis na 4 porcje.

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network. 

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online