Urozmaicamy wigilijne menu

Kolacja wigilijna to jeden z najważniejszych elementów naszej kultury i tradycji. Odświętnie przystrojony stół, biały obrus, pod nim sianko, opłatek i potrawy – wiadomo – dwanaście. Jednak co roku, na tę szczególną kolację przygotowujemy zwykle wciąż te same dania. A może warto zaskoczyć naszych gości, serwując im coś wyjątkowego?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

     

Zdaniem Pawła Giersberga, szefa kuchni w białostockiej Pruszynce, nasze przyzwyczajenie i przywiązanie do określonych dań jest dość naturalne i specjalnie nie dziwi.    - Niezbyt chętnie eksperymentujemy w kuchni planując wigilijne menu. Nawet jeśli zakiełkuje nam taki pomysł, aby w tym roku przyrządzić coś nowego, najczęściej obawy o to, czy nie zepsujemy dania, które mamy zamiar podać podczas tak szczególnej wieczerzy, biorą górę i… wracamy do smażonego karpia, kapusty z grzybami, barszczyku, pierogów i kutii. A wcale tak być nie musi – zapewnia.          W jego opinii strach jest zupełnie niepotrzebny. Książki kucharskie są pełne ciekawych – i co najważniejsze – nietrudnych przepisów, na które warto zwrócić uwagę, a które mogą być interesującą alternatywą dla typowych dań, czym z pewnością zyskamy uznanie domowników.    

Aby zaskoczyć naszych gości wcale nie musimy sięgać do wyjątkowo wyszukanych, skomplikowanych czy też ultra - nowoczesnych propozycji i receptur. Zamiast tego, wystarczy głębiej poszperać w… naszej wielokulturowej tradycji, w której pełno jest przysmaków idealnie nadających się na tę okazję.

- Z racji naszego położenia i wielu różnych kultur zamieszkujących niegdyś nasz region warto przyjrzeć się zapomnianym już dziś kuchniom: tatarskiej, żydowskiej czy litewskiej. W każdej z nich bez trudu znajdziemy ciekawe inspiracje, które urozmaicą kolację. Z pomocą mogą nam przyjść zakurzone książki kucharskie, które w wielu domach zalegają na strychu lub... internet. Wystarczy odrobina cierpliwości a trafimy na ciekawe przepisy – radzi Paweł Giersber z Pruszynki.

Wśród propozycji takich dań, szef kuchni w Pruszynce proponuje: tatarski Pierekaczewnik, żydowską „Gefilte-fish”, litewskie śliżyki i obecne na stołach Ukrainy, Białorusi i Litwy wigilijne knysze. Pierwszy z wymienionych, to danie dość dobrze znane w naszym regionie, szczególnie dla osób odwiedzających Kruszyniany czy Bohoniki. Ale – zdaniem Pawła Giersberga – do jego własnoręcznego przygotowania wcale nie potrzeba zbyt wielu umiejętności.

Podobnie zresztą jak w przypadku knyszy - rodzaju pierogów – nadziewanych farszem ziemniaczano – twarogowym z dodatkiem majeranku i cebuli czy śliżyków – postnych, wigilijnych, suchych ciasteczek z dodatkiem maku.             - Tradycyjnie w kuchni litewskiej śliżyki – forma deseru - podawana na koniec wieczerzy, są serwowane z białym kisielem owsianym lub czerwony - żurawinowym – mówi kucharz.               Gefilte – fish to z kolei tradycyjna żydowska ryba faszerowana, podawana na zimno, w galarecie z dodatkiem rodzynek i migdałów. W opinii przedstawiciela Pruszynki danie przygotowywane w oparciu o ryby słodkowodne, niekoniecznie przy tym karpia, stanowi wspaniałą ozdobę wigilijnego stołu, z uwagi na swój niepowtarzalny wygląd, ale i smak.            Przepisy Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”:           

Pierekaczewnik

Przepis na ciasto:

- 1 kg mąki tortowej 

- 4 całe jaja

- sól 

- 1,5 kostki masła 

Przepis na farsz słodki:

- 1 kg jabłek lub 1 kg tłustego sera białego 

- garść namoczonych rodzynek

- 2 łyżki cukru 

- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto, dolewając tyle wody, ile „przyjmie” mąka. Wyrabiamy ciasto jak na makaron, następnie wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy ciasto na cieniutkie placki, posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy. Robimy farsz słodki. Jabłka drobno kroimy (jeśli chcemy mieć farsz serowy, rozdrabniamy ser widelcem) i mieszamy z rodzynkami, cukrem oraz sokiem z cytryny (w przypadku sera postępujemy podobnie). Plastry ciasta smarujemy roztopionym masłem, następnie farszem i układamy jeden na drugim. Zwijamy ciasto, zalepiając jego dłuższe brzegi, a następnie zwijamy wałek w ślimak. Przekładamy ciasto do prodiża lub do natłuszczonej okrągłej formy i pieczemy ok. 2 godz. 200°C

Śliżyki

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki

- 10 g drożdży

- pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka

- 1 jajko

- łyżka cukru

- szczypta soli

- 2 szklanki maku

- woda gotowana

- miód, rodzynki, orzechy

Sposób przygotowania:

Z 3 łyżek mąki, cukru i połowy porcji mleka robimy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą ilość mąki, mleka oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Dalej postępujemy podobnie jak z kopytkami. Z ciasta (można podsypywać mąkę aby ciasto się nie lepiło a ręce nasmarować oleje) formujemy wałek, który kroimy na około 1 cm kawałki (pod skosem), kawałki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, jeden obok drugiego ale w pewnej odległości gdyż śliżyki troszkę urosną. Śliżyki pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż się zarumienią. Śliżyki podajemy z zupą na bazie maku. Mak sprzątamy, osączamy, przekręcamy przez maszynkę. Mak zalewamy przegotowaną wodą tak aby powstała konsystencja gęstej zupy, następnie dodajemy miód (wg uznania, do smaku) oraz bakalie - rodzynki i posiekane orzechy. Tak przygotowany mak podajemy właśnie ze śliżykami.

Wigilijne knysze

Składniki:

- Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 1 łyżeczka sody

- szczypta soli

- maślanka (tyle, by ciasto było gęste jak na racuchy)

Farsz:

- 3 ziemniaki

- 2 cebule

- pół kostki twarogu

- majeranek

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Aby przygotować farsz, ugotowane i utłuczone ziemniaki łączymy z białym serem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Farsz powinien być nieco bardziej wyrazisty -  ostry. Składniki na ciasto mieszamy (objętościowo powinno go być tyle ile farszu). Z farszu toczymy małe kulki i wrzucamy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy, aby kulki nie rozpadły się. Ciasto nakładamy dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy  z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu. Do knyszy można podać sos czosnkowy: odrobina śmietany, majonezu, sól i czosnek, można dodać świeży koperek.

„Gefilte fish”

Składniki:

- 1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg

na farsz:

- 1 kg filetów z ryby

- 1 kajzerka

- 250 g cebuli

- 2 jajka

- 500 ml mleka

- 200 g masła

- 50 g migdałów

- 50 g rodzynek

- miód , sól pieprz do smaku

składniki bulionu:

- niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),

- pęczek włoszczyzny bez kapusty,

- 5 cebul,

- 4 liście laurowe

- 3 ziarna ziela angielskiego ,

- sól, pieprz  do smaku,

Sposób przygotowania:

Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"