Wegańska uczta na talerzu

Kuchnia roślinna staje się w naszym kraju coraz popularniejsza. I nic dziwnego – z jednej strony Polacy coraz bardziej dbają o siebie, z drugiej – daje ona ogromne możliwości. Oprócz owoców i warzyw są to przecież rozmaite kasze, makarony, ryż, wypieki… Możliwości, żeby zjeść pysznie i wegańsko jest całe mnóstwo! Warto pamiętać, że w parze z wyjątkowym smakiem idzie wtedy duża dawka wartości odżywczych – a więc czemu nie?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Dieta roślinna wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych składników. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również smaczne wegańskie alternatywy klasycznych produktów. Doskonałym przykładem jest choćby Majonez Kielecki roślinny, wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Sprawdzi się on jako składnik sosów, kanapek czy sałatek – zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu, traktując dania roślinne jako urozmaicenie.

Wege grzanki na dwa sposoby

Świeży, chrupiący chleb na zakwasie z ulubionymi dodatkami - to nie może się nie udać! Nasze dwie propozycje są zupełnie różne, jednak łączy je doskonały smak i pożywne, roślinne składniki. Do przygotowania pierwszej wersji kanapek będą nam potrzebne (składniki na 4 grzanki):

·        4 kromki ulubionego chleba

·        opakowanie szpinaku baby

·        7-8 suszonych pomidorów

·        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

·        1 ząbek czosnku

·        mała cebula

·        Majonez Kielecki roślinny

·        garść orzeszków piniowych

·        sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Chleb opiekamy w piekarniku, na patelni lub w tosterze, po czym każdą kromkę smarujemy Majonezem Kieleckim roślinnym. Na wierzchu układamy szpinak z dodatkami i posypujemy orzeszkami piniowymi. Na końcu… zjadamy ze smakiem!

Druga wersja roślinnych grzanek to coś w sam raz dla miłośników awokado. Owoc ten jest pełen witamin i antyoksydantów, dlatego warto jeść go regularnie. Czego potrzebujemy?

·        4 kromki ulubionego chleba

·        dojrzałe awokado

·        1 ząbek czosnku

·        ok. 15 pieczarek

·        sól i pieprz do smaku

·        Majonez Kielecki roślinny

·        odrobina soku z cytryny

·        szczypiorek

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w plasterki i podsmażenia na oleju lub oliwie przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól. Opiekamy chleb w dowolny sposób i przygotowujemy awokado – przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego roślinnego. Wszystko mieszamy i układamy na opieczonym chlebie. Na wierzch dokładamy pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"