5 najpopularniejszych azjatyckich potraw

Kuchnia azjatycka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest bajecznie kolorowa, różnorodna i niezwykle aromatyczna. Oto 5 sztandarowych potraw kuchni azjatyckiej, które najchętniej zamawiają Polacy.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Zupa Pho 

Jest to azjatycka odmiana rosołu z dodatkiem warzyw, makaronu ryżowego i kolendry. W zależności od regionu i miejsca, możemy zamówić to danie w różnych konfiguracjach, np. ze smażoną wołowiną czy indykiem. Potrawa ta wywodzi się z północnego Wietnamu i obecnie jest najpopularniejszym daniem, które Wietnamczycy spożywają zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje.

  

Bun Bo Nam Bo

To jedno z najprostszych i najlepszych dań Azjatyckich. Można nawet powiedzieć, że sałatka ta jest kwintesencją orientalnej kuchni. Składa się z wołowiny, makaronu ryżowego, marchwi, kalarepy, kiełków fasoli mung, ogórka, czosnku, sałaty, orzechów i świeżych ziół. Niezbędnym jej elementem jest sos podkreślający smak całości. Robi się go z sosu rybnego, cukru, soli, białego pieprzu i czosnku. Można spotkać również wersje wzbogacane o sos ostrygowy czy sojowy. 

Curry 

Jest to danie, które znajdziemy chyba w każdej azjatyckiej restauracji. Curry, które kojarzone jest głównie z orientalną, żółtą przyprawą, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach, smakach i kolorach. W tym przypadku jest to podstawa wspomnianego dania. Curry z kurczaka jest najbardziej popularną odmianą w Polsce. Dla tych, którzy nie przepadają za kurczakiem, a chcieliby spróbować tej potrawy, przewidziane są wersje z dodatkiem innych rodzajów mięs czy ryb np. z łososiem. Danie to najczęściej podawane jest z ryżem.

Spring Rolls

W Polsce potocznie nazywane są sajgonkami, jednak od tych klasycznych różnią się sposobem podania, gdyż nie są one smażone. Spring rollsy, to mięsne lub wegetariańskie nadzienie zawinięte w papier ryżowy. Zazwyczaj podaje się je z sosem i jest to bardziej przekąska, niż danie główne.  

Pad Thai

Jedno z popularniejszych dań Azji. Jest to makaron ryżowy smażony z różnymi dodatkami, w zależności od przepisu. Zazwyczaj jednak są to krewetki, kurczak lub tofu. Podawane z kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca, czosnkiem, papryczką chili, szczypiorkiem, jajkiem oraz sosem rybnym. Czasami można spotkać też wersje podawane z dodatkiem warzyw.

Autorem zestawienia jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"