SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Agnieszka Getler – Kicman, Danone i Żywiec Zdrój: marki przyszłości są blisko konsumentów i chcą zrozumieć ich wartości, styl życia, potrzeby

Jesienią najbardziej rozpoznawalny bohater marki w Polsce powrócił w najnowszym spocie Danio, a zaraz potem wystartowała kampania Alpro z hasłem ,,roślinne nie gryzie”. Czy jednoczesne inwestowanie w rozwój produktów mlecznych i ich roślinnych alternatyw się nie wyklucza? Co na to konsumenci i jakie oczekiwania stawiają markom przyszłości? O tym opowiada Agnieszka Getler – Kicman, Dyrektor Marketingu Danone i Żywiec Zdrój.

Materiał reklamowy na zlecenie Danone
 


 

Mały Głód właśnie powrócił w nowej kampanii Danio i nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że to postać stworzona dwie dekady temu. Na czym polega jej fenomen?

Mały Głód to jeden z najbardziej rozpoznawalnych bohaterów marki w Polsce. Jego blisko dwudziestoletnia obecność w komunikacji Danio to przykład na to, jak strategicznie marka może łączyć konsekwencję w działaniu z nowoczesnymi rozwiązaniami.

Mały Głód ma za sobą już wiele metamorfoz, ale ma je też przed sobą – bo zmienność to ważna cecha tej postaci. Zaś niezmiennie jest jednoznacznie kojarzony z marką Danio, a jego obecność służy zwizualizowaniu potrzeby sięgnięcia po pyszną i pożywną przekąskę.

W nowym spocie przenosimy konsumentów w rozpoznawalny świat ulubionej marki, ale jednocześnie sięgamy po kreatywne  i osadzone w trendach formy. Dlatego do znanego utworu zespołu The Offspring „Pretty fly” stworzyliśmy autorski tekst, podkreślający benefity serków Danio – smak, kremowość i pożywność, wynikającą z wysokiej zawartości białka. Wyróżniki produktu oddaje również hasło „Pysznio, smacznio, Danio”.

Jest to więc ciekawy przykład ikonicznej marki, która czerpiąc ze swojej rozpoznawalności, regularnie sięga po nowoczesne środki wyrazu.

 

Obok spotu Danio, jesień otworzył nowy spot marki Alpro z hasłem ,,roślinne nie gryzie”. Co na to konsumenci?

Reagują z entuzjazmem. Są bardzo ciekawi nowych smaków i nowych możliwości, które niosą ze sobą produkty roślinne. Ta kategoria właśnie podbija menu Polaków - w ostatnich trzech latach sprzedaż roślinnych alternatyw do produktów mlecznych wzrosła niemal o 47%, aż blisko 40% nowych konsumentów to mieszkańcy małych i średnich miast.

Nadal jest to jedna z najszybciej rozwijających się kategorii spożywczych, a jej lider – marka Alpro oferuje szerokie portfolio produktów i jednocześnie inspiruje do zmiany diety na bardziej roślinną. Do tego zachęca również nowa kampania marki, która mówi o tym, że nie trzeba już wybierać między pysznym a zdrowym. Dla przykładu – szklanka (250 ml) naszego napoju owsianego Oat Original zapewnia 37 % dziennego zapotrzebowania* na witaminę B2, B12 i D oraz wapń. 1 kubek (400 g) roślinnej alternatywy do jogurtu, jaką jest Mango Skyr, to 60 % dziennego zapotrzebowania* na witaminę B2, B12 i D oraz wapń. Produkty roślinne są smaczne, a włączenie ich do diety to korzyści dla zdrowia i planety. To produkty dla każdego, kto poszukuje bogactwa smaków i wartościowego urozmaicenia w swojej diecie, a nasza kampania inspiruje do skorzystania z tych możliwości. Roślinne naprawdę nie gryzie.

Czy jednoczesne inwestowanie w rozwój oferty produktów mlecznych i ich roślinnych alternatyw się nie wyklucza?

Wręcz przeciwnie. Obie kategorie często spotykają się w tym samym koszyku zakupowym i uzupełniają w diecie, tworząc większą różnorodność smaków, składników i odpowiadają na zróżnicowane potrzeby i okazje konsumpcyjne. Każda z tych kategorii jest inna, ale obie są innowacyjne i obie mają potencjał do dalszego rozwoju. Kategoria produktów mlecznych dla wielu Polaków jest elementem podstawowego koszyka zakupowego, a jej silna pozycja na rynku spożywczym wiąże się z dużą dynamiką jakościowego rozwoju oferty. Kategoria produktów roślinnych wielkościowo jest znacznie mniejsza, ale za to jej dynamika wzrostu i  potencjał rozwojowy jest bardzo duży. Za rozwojem obu kategorii stoi silny trend zdrowotny, który ma dla konsumentów coraz większe znaczenie. Stąd potrzeba poszukiwania m.in. produktów bogatych w białko. Odpowiada na nią zarówno serek homogenizowany Danio, jak i roślinna alternatywa do jogurtu, jaką jest Alpro skyr. Obie marki rozwijając swoją ofertę są blisko konsumenta, wsłuchując się w jego obecne potrzeby i przewidując przyszłe.

A jeśli mowa o przyszłości, to co muszą mieć marki przyszłości?

Marki przyszłości to te, które wnikliwie słuchają swoich odbiorców i chcą dogłębnie zrozumieć ich wartości, styl życia, sposób myślenia i potrzeby. To marki, które są bardzo blisko konsumenta, są autentyczne w tym co robią i dotrzymują obietnic, stawiając na rozwiązania doskonale dopasowane do czasu, miejsca i okoliczności. Trzeci równie ważny aspekt to szerokie spojrzenie na wpływ, jaki marka wywiera teraz i w przyszłości na swoje otoczenie – w tym tak fundamentalne kwestie, jak zdrowie konsumentów i planetę. Nazwałabym tę postawę marek rodzajem mądrej bliskości z konsumentem i jego otoczeniem.

* % referencyjnych wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). Indywidualne zapotrzebowanie na te składniki może się różnić w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego.



Materiał reklamowy na zlecenie Danone