Festiwal Łódź Czterech Kultur: warsztaty kulinarne z Bartkiem Pagaczem w Manufakturze

W jaki sposób odkryć wyjątkowe smaki Łodzi? Najlepiej wybrać się do Manufaktury na warsztaty kulinarne „Kuchnia Czterech Kultur”, które odbywają się w ramach jednego z najważniejszych festiwali kulturalnych w Łodzi. Podczas rodzinnych zajęć będzie można odkryć tajniki kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby zanurzyć się w łódzkiej historii smaków.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Kuchnia Czterech Kultur - Warsztaty kulinarne –

14.09 – 17.09, strefa kulinarna Qulinarium w Manufakturze

Łódź to nie tylko kulturowa mieszanka, ale także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swe karczmy, wyszynki i restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. Mieszanina smaków sprawiła, że Łódź wykształciła własną kuchnię, która czerpała garściami z narodowych specjałów różnych nacji. Przemysłowy i robotniczy charakter miasta sprawiał jednak, że na ogół stawiano na proste i sycące receptury – od żelaznych klusek, prażoków i zalewajki po żuliki i gęsie pipki.  Chcąc przybliżyć wielokulturową kuchnię Łodzi, Manufaktura i Festiwal Czterech Kultur zapraszają na rodzinne warsztaty kulinarne Kuchnia 4 Kultur. Od 14 do 17 września łodzianie poznają tajniki kuchni: polskiej – ze szczególnym naciskiem na łódzkie przysmaki; niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas zajęć dowiecie się, jak przygotować łódzką zalewajkę, niemiecki kartoffelsalate, żydowski lekach i wiele innych potraw.

Warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur odbędą się w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze.

Czwartek, 14.09, g. 17.00 - Kuchnia polska, łódzka: zalewajka, prażok ze skwarkami i pieczonym boczkiem i bobem.

Piątek, 15.09, g.17.00 - Kuchnia niemiecka: sałatka ziemniaczana, kapusta kiszona duszona w piwie.

Sobota 16.09, g.14:00 - Kuchnia żydowska: kugiel z Przedborza i kawior po żydowsku z macą.

Niedziela, 17.09, g. 12.00 - Kuchnia kresowa: baba ziemniaczana, bliny z owocami i kwaśna śmietana.

Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d'Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. Warsztat zostanie poprowadzony w formie live cooking – Bartek przygotuje dwie potrawy, a uczestnicy będą pomagać mu, przygotowując własne porcje – krojąc, obierając warzywa, doprawiając, blendując itp.

Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).

W warsztatach rodzinnych aktywny udział mogą brać dzieci od 10 roku życia oraz dorośli. Dziecko podczas trwania warsztatów pozostaje pod opieką swojego opiekuna. Warsztaty trwają ok. 2 godzin.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów