Grzybowa uczta w Młynie Klekotki

Na amatorów grzybów czeka w Klekotkach zestaw potraw, przygotowany specjalnie z myślą o nich. W sezonowym grzybowym menu znalazły się dania ze złocistych kurek, czerwonych kozaków i aromatycznych prawdziwków.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Mirosław Andrzejewski, szef kuchni w hotelu Młyn Klekotki resort & spa chętnie korzysta z naturalnych bogactw Warmii i Mazur -ryb, aromatycznych ziół z własnego zielnika, grzybów, owoców leśnych i miodów. Klekotkowa kuchnia łączy wpływy europejskie i regionalne. Inspiracją jest dla niej ruch slow food, promujący naturalną, nieprzetworzoną żywność oraz tradycyjne, lokalne specjały. Jak na młyn przystało, hotel serwuje do posiłków chleb własnego wypieku z pieca opalanego drewnem. Atrakcją Klekotek jest również dobrze zaopatrzona winiarnia. Wyboru dostępnych w hotelu win z całego świata dokonał Robert Mielżyński, właściciel Mielżyński Wines Spirits Specialities.

Restauracja w Klekotkach proponuje amatorom dań z grzybów specjalny zestaw potraw. Do każdej z nich hotel proponuje specjalnie dobrane wino rekomendowane przez Mielżyńskiego. W nowym, letnim grzybowym menu znalazły się przystawki przygotowane na bazie złocistych kurek i innych aromatycznych grzybów leśnych. Wśród nich są takie dania, jak kurki duszone w białym winie, których smak podkreśli winoCastellodi Buttrio Sauvignon 2010 DOC Colli Orientali del Friuli, leśne grzyby z orzechami i parmezanem z winemChateau Tour de Mirambeau Blanc Reserve 2009 AOC Entre-deux-Mers, grzyby w śmietanie oraz winoBernard Defaix Chablis 2008 AOC Chablis, a także kurki smażone na maśle. W menu nie zabrakło również tradycyjnej zupy grzybowej, do której zarekomendowano węgierskiewino Dobogo Furmint Dry 2008 Tokaj.

Na danie główne restauracja w Młynie Klekotki proponuje rozpływające się w ustach kopytka z sosem grzybowymz winem Velich TO 2008 Burgenland,naleśniki z grzybami, do których rekomenduje winoLagarde Viognier 2008 Mendoza, lub polędwicę wieprzową podawaną w sosie kurkowym z winem Chateau de By 2006 AOC Medoc. Prawdziwki w śmietanie lub smażone z czosnkiem i rozmarynem oraz kozaki w czerwonym winie przygotowywane są według autorskiego przepisu szefa kuchni. Smak wyrazistych dań z grzybów najlepiej podkreśli wytrawne wino. Do szlachetnych grzybów leśnych, takich jak prawdziwki i kozaki, pasujewino o bogatym bukiecie, takie jak Attems Pinot Grigio 2008 IGT Venezia-Gulia czyTedeschi Lucchine 2009 DOC Valpolicella Classico. Natomiast smażone kurki dobrze smakują w towarzystwie delikatnego białego wina Villa Matilde Falanghina 2008 IGT Campagna. Dla tych, którzy chcieliby spróbować różnych gatunków przygotowano danie o intrygującej nazwie „Patelnia rozmaitości grzybowych” z winem Salomon&Andrew Sauvignon Blanc 2009 Marlborough.

Szef kuchni hotelu Młyn Klekotki resort & spa, Mirosław Andrzejewski, poleca przepisy na dania z kozaków i borowików:

Czerwone Kozaki w czerwonym winie

Składniki:

50 dkg czerwonych kozaków

4 łyżki oliwy

3 cebule

25 dkg szynki

1 szklanka bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2/3 szklanki wytrawnego wina czerwonego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w cząstki lub w paski, obsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Wyjąc i przełożyć do naczynia z pokrywką. Na pozostały tłuszcz wsypać pokrojona w kostkę cebulę oraz pokrojoną również w kostkę szynkę. Podsmażyć. Przełożyć do grzybów, dodać bulion, przecier pomidorowy, wino, posiekany czosnek. Całość oprószyć solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 30 min. Jeśli potrawa stanie się zbyt gęsta, dodać bulion i odrobinę przecieru. Danie serwować z pieczywem lub z grzankami.

Borowiki smażone z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

50 dkg świeżych borowików

2 cebule

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać grzyby. Smażyć wstrząsając patelnią. Dodać rozmaryn, na koniec wrzucić roztarty z solą czosnek. Oprószyć pieprzem. Borowiki można podać z kluseczkami lub pieczywem.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online