Michał Korkosz to jeden z najpopularniejszych głosów polnej sceny kulinarnej. Współpraca z Vinted koncentruje się na drugiej młodości tytułów z rynku wtórnego i reinterpretacji tradycji. Od 27 października na jego „Półce Vinted” pojawi się część prywatnych książek i akcesoriów. Celem jest nadanie im drugiego życia oraz zachęcenie do eksplorowania kategorii Książki.
Twórca podkreśla wartość historii ukrytych w starych wydaniach. – Dobra książka kucharska lub powieść pozwala mi smakować i wyobrażać sobie miejsca, których jeszcze nie widziałem. Ta ciekawość nigdy mnie nie opuściła – mówi Michał Korkosz. W jego ujęciu upcykling przepisów łączy tradycję z nowoczesnym, roślinnym podejściem do kuchni.

W centrum zainteresowań Korkosza są książki o konserwowaniu, fermentacji i sezonowości. – Tytuły o kiszeniu, robieniu dżemów, zbieractwie czy gotowaniu z tego, co świeże i lokalne, kiedyś uważane za staroświeckie, dziś stają się kultowymi pozycjami – wskazuje. Dodaje, że publikacje te dokumentują techniki i rytm roku, działając jak kapsuły czasu.
Współpraca wpisuje się w globalną kampanię Vinted "Nowe ery powracają".











