Jajko - kariera dookoła świata

Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę - i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Po florencku

Podawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element - gorące jajko w koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!

Po szkocku

To pomysł na przekąskę - niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy na głębokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepło lub zimno - efekt wizualny i smakowy gwarantowany.

Po wiedeńsku

Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.

Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco

Możemy spróbować również przekąski inspirowanej gorącą kuchnią hiszpańską - oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.

Jajka Flamenco

Składniki:

- 4 jajka

- 2 ząbki czosnku

- Esencja do duszonych warzyw Knorr

- 1 mała cebula

- 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)

- puszka fasolki czerwonej (mała)

- puszka kukurydzy (mała)

- pół szklanki przecieru pomidorowego

- 2 plastry szynki serrano

- 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę

- 20 ml oliwy z oliwek

- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
  2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
  3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
  5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
  6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ilu widzów miało "Ostre cięcie"? TVN Style szykuje kolejną edycję

Ilu widzów miało "Ostre cięcie"? TVN Style szykuje kolejną edycję

Były szef social mediów naTemat z nową pracą

Były szef social mediów naTemat z nową pracą

"New York Times" pozywa administrację Trumpa

"New York Times" pozywa administrację Trumpa

PepsiCo wkracza do świata F1 z Mercedesem

PepsiCo wkracza do świata F1 z Mercedesem

Pięć państw bojkotuje Eurowizję. Powodem dopuszczenie Izraela

Pięć państw bojkotuje Eurowizję. Powodem dopuszczenie Izraela

Łukasz Miętus z Media Direction OMD do BYD Polska

Łukasz Miętus z Media Direction OMD do BYD Polska