Pierwszym zbożem, jakie uprawiali nasi przodkowie było proso, a nie, znana wszystkim, pszenica. Uzyskana z niego mąka towarzyszyła nam przez stulecia. Dopiero w późniejszym czasie popularna stała się mąka żytnia i pszenna.
Jak zauważa Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika Kuchnia: – Do dyspozycji mamy mąki z całego świata: kokosową, gryczaną, żołędziową, kasztanową. Kuchnie z różnych krajów, także egzotycznych, stały się bardziej przystępne, do nas należy tylko dostosowanie ich do swoich potrzeb. Poranne placuszki też mogą być bezglutenowe, jeśli wybierzemy mieszankę grochu i ciecierzycy. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Dlatego właśnie, dla miłośników mąki i produktów mącznych, redakcja miesięcznika Kuchnia, przygotowała wydanie specjalne Kuchnia: z każdej mąki. To nie tylko zbiór opowieści o mąkach, ich przeznaczeniu i pochodzeniu, ale przede wszystkim skarbnica najlepszych przepisów. Dowiecie się z niej, jak przygotować:

- Placek żołędziowy z bananami i orzechami
- Kukurydziany spód do pizzy
- Orkiszowy keks
- Najlepsze kopytka
- Muffiny z boczkiem
- Makarony, chleby, zapiekanki i wiele dań bezglutenowych
Kuchnia: z każdej mąki, to kolejne wydanie specjalne z cyklu Kolekcja dla smakoszy, które ukaże się 28 lutego w cenie 9,99zł.
dostarczył

infoWire.pl











