Meksykańska uczta, czyli jak ocieplić jesienne dni

Jesienią poszukujemy zupełnie innych smaków niż podczas gorącego lata. Mamy ochotę na potrawy, które nas rozgrzeją, a przy tym będą bardziej sycące. W tym okresie doskonale sprawdzi się odrobina pikanterii, jaką zapewnia kuchnia meksykańska! Dzięki odpowiedniemu zestawieniu składników z listopadowej rzeczywistości możemy przenieść się wprost do słonecznego Meksyku. Pyszne potrawy pełne aromatycznych przypraw i dodatków – to właśnie przepis na udaną, kulinarną jesień!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Potrzebujemy składników, które idealnie podkreślą smak i charakter jesiennych potraw, dlatego postawmy na Ketchup Kielecki a’la meksykański! W jego towarzystwie chłodne, jesienne dni nabiorą ciepła i koloru!

Meksykańska klasyka, czyli fajitas!

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok burrito, nachosów i quesadilli stanowi prawdziwą wizytówkę tego wyjątkowego kraju. Warto zwrócić uwagę, że tortilla i dodatki zwykle podawane są oddzielnie, dzięki czemu każdy samodzielnie może stworzyć kompozycję idealną dla siebie – to dodatkowa atrakcja, w sam raz na spotkanie ze znajomymi lub… imprezę! Czego potrzebujemy do przygotowania fajitas?

·        pierś z kurczaka

·        papryka

·        cebula

·   przyprawy: kmin rzymski, wędzona papryka, czosnek świeży lub granulowany, chili w proszku

·        tortilla pszenna lub kukurydziana

·        awokado

·        niewielki pomidor

·        świeża kolendra

·        oliwa

Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paski i zamarynowania jej w przyprawach oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy mięso na chwilę i kroimy paprykę w paseczki, a cebulę w pióra. Niewielki kawałek cebuli kroimy w drobną kostkę – wykorzystamy go później do przygotowania guacamole. Warzywa z dodatkiem odrobiny oliwy podsmażamy do miękkości na patelni grillowej i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia. Następnie smażymy kurczaka – po ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Również odkładamy do naczynia. Czas teraz na guacamole. Obrane awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, przygotowaną wcześniej cebulę oraz sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy, a wierzch przystrajamy liśćmi kolendry. Placki tortilli lekko grillujemy lub podgrzewamy i podajemy wraz z resztą dodatków oraz Ketchupem Kieleckim a’la meksykańskim. Tak przygotowana meksykańska uczta z pewnością rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy listopadowy wieczór!

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 560g

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu