Cała tajemnica tkwi w tryptofanie, czyli aminokwasie białkowym, którego nasze ciało nie potrafi wyprodukować samo, ale potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania. Musimy więc dostarczyć go sobie wraz z pożywieniem. Dlaczego? Ponieważ tryptofan odpowiada m.in. za produkcję serotoniny – znanego wszystkim hormonu szczęścia. Dzięki wysokiej zawartości tego składnika chemicznego jesteśmy mniej zmęczeni, bardziej odporni na ból i po prostu bardziej zadowoleni z życia! Skąd więc pozyskać cenny tryptofan?
Na szczęście ser!
Okazuje się, że ser plasuje się na szczycie listy produktów spożywczych, które zawierają w sobie największe ilości aminokwasu stymulującego wytwarzanie czystego szczęścia! Jego przewaga nad czekoladą tkwi także w całej reszcie składu odżywczego: ser nie zawiera tyle cukru co wyroby cukiernicze, a więc nie przyczynia się bezpośrednio do tycia. Ma za to cały szereg prozdrowotnych składników, np. dzięki zawartości witaminy A, B, D, cynku i miedzi wzmacnia odporność. Witamina A to także wielkie wsparcie dla naszej urody, bowiem wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a więc jedząc ser żółty piękniejemy na wiosnę! Witamina D z kolei walczy z przygnębieniem po zimie: regularnie dostarczana znacznie poprawia nasze samopoczucie. Nie można zapomnieć także o roli magnezu, który również zawarty jest w serze: wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć. Całe to szczęście zawarte jest w każdej porcji sera!

Przysmak dla każdego
Każdy może znaleźć coś dla siebie – na rynku jest ogromny wybór serów żółtych: gouda, salami, edamski. Serenada stworzyła ok. 19 rodzajów sera żółtego, tak aby zadowolić najbardziej wysublimowane gusta! Dzięki tak dużej różnorodności codziennie możemy cieszyć się innym, wyśmienitym smakiem. Nie musimy obawiać się konsekwencji zdrowotnych – od dawna wiadomo, że ser żółty nie zawiera w sobie laktozy, jest więc produktem bezpiecznym dla osób uczulonych na to białko. Jest nie tylko pyszny, ale także sycący, dzięki czemu doskonale uzupełnia posiłki złożone z warzyw czy pieczywa. Śniadanie, obiad, a może imprezowa przekąska dla znajomych? Sięgajmy po ser przy każdej okazji i przekonajmy się o jego wielozadaniowości kulinarnej i wspaniałym smaku.
Ser na co dzień i od święta
20 marca będziemy na całym świecie obchodzić Dzień Szczęścia. Z tej okazji warto przetestować działanie sera na nasz nastrój. Zachęca do tego Sylwia Ładyga, autorka bloga ,,Ostra na słodko’’, uczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie, na co dzień pracująca w krakowskiej restauracji Nolio: Ser na co dzień gości w moim menu i może właśnie dlatego jestem znana z wiecznie dobrego nastroju! Czy może być coś wspanialszego na śniadanie niż ciepły, wędzony radamer ciągnący się na grzance albo szybka przekąska z serem salami w sam raz na raz? Te smaki to kwintesencja codziennej radości, która przyda się każdemu!

Ser to bogactwo tryptofanu, a jeśli tryptofan to i serotonina, czyli… dobry humor przez cały czas! Warto w Międzynarodowy Dzień Szczęścia wprowadzić w swoje życie nowy nawyk – kostka sera zamiast tabliczki czekolady na co dzień. Nie ucierpi na tym nasza figura i zdrowie, a dobre samopoczucie będzie nam towarzyszyło nie tylko od święta!
PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
ROLADA:
* ser żółty Gouda Serenada - 330g
* jogurt grecki - 3 łyżki
* jajko rozm. M - 4 szt
FARSZ:
* filet z kurczaka - ok. 500 g
* świeży szpinak - 100 g
* biała cebula - 1 szt
* suszone pomidory w oleju - 100 g
* czosnek - 2 ząbki
* masło min. 82% - 1 łyżka
* sól, pieprz, chili, papryka słodka
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
- Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty Gouda Serenada, mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.
- Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
- Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory.
- Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę (ciasno).
- Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C.
- Podajemy na ciepło.

Smacznego!
dostarczył
infoWire.pl











