Sposób na gęste przetwory

Przetwarzaj z pasją i smakowicie – soczyste truskawki, pachnące lasem jagody, wiśnie prosto z sadu… Smaki i aromaty lata możesz zatrzymać w konfiturach i dżemach na długo. Czy wiesz, jak to się dzieje, że dżem w rondlu gęstnieje?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Konfitura z cukrem

Konfitury przyrządza się poprzez gotowanie owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron. Konfitura jest rzadsza od dżemu, za to owoce pozostają w dużych kawałkach lub w całości zawieszone w aromatycznym syropie. Aby przygotować konfitury, na 1 kg dorodnych owoców stosuje się nawet 2 kg cukru, który nie tylko wydobywa smak, ale także konserwuje i ma właściwości zagęszczające.

Dżem z pektyną

Jeśli całe lub pokrojone owoce zasypiemy cukrem i będziemy gotować dostatecznie długo, otrzymamy dżem. W tym wypadku cukier jako jedyny zagęstnik nie wystarczy, aby otrzymać zwartą i stabilną konsystencję. Naturalnym zagęstnikiem są pektyny, czyli substancje żelujące występujące w owocach – skórce pomarańczowej czy jabłkach. Pod względem żywieniowym, to nic innego jak rodzaj błonnika. Pektyny w kwaśnym środowisku mają właściwości żelujące i dlatego wykorzystuje się je do zagęszczania dżemów czy powideł. Znajdziemy je w Cukrze żelującym oraz Dżemiksach Delecty – produktach, które znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowanie przetworów z różnych owoców. 

Sprytne rozwiązania

Cukier żelujący 2:1 doskonale zastąpi zwykły cukier. Kilogram dowolnych owoców (truskawek, wiśni, malin) wystarczy połączyć z jednym opakowaniem (500 g) cukru żelującego, dobrze wymieszać i zagotować. Zawarte w produkcie pektyny zagęszczą dżem i nadadzą mu odpowiednią konsystencję w kilka chwil. To praktyczne rozwiązanie dla początkujących. Nie trzeba odważać cukru ani martwić się, czy dżem nie wyjdzie zbyt rzadki i za mało słodki. Delecta pomyślała za nas – do dżemów niskosłodzonych poleca Cukier żelujący 3:1.

Dżemix 2:1Dżemix 3:1 to uniwersalne rozwiązania, lepsze dla osób, które lubią same dosładzać dżemy według indywidualnych preferencji. Produkty nie zawierają cukru, a ich głównym zadaniem jest nadać przetworom odpowiednią konsystencję, dzięki zawartej w nich pektynie.                                              

Producent: Delecta S.A. (www.delecta.pl)

Produkty: Cukier żelujący 2:1 Delecta, (500 g), cena det. ok. 6,60 zł; Cukier żelujący 3:1 Delecta (350 g), cena det.  ok. 6,60 zł; Dżemix uniwersalny 2:1 Delecta, (30 g), cena det. ok. 3,20 zł; Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta, (30 g), cena det. ok. 3,40 zł.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"