Grill to znakomita okazja do kulinarnych eksperymentów. Trudno wyobrazić sobie udaną letnią biesiadę bez mięsa z rusztu. Znakomitym uzupełnieniem, a czasem nawet głównym daniem może zostać z pozoru skromna... sałatka.
Sałatki, które nie udają Greka
Idealnym uzupełnieniem dań z rusztu będzie jedna z najbardziej klasycznych sałatek na świecie, czyli grecka. Sos sałatkowy grecki Knorr sprawi, że zostanie podkreślona smakiem kolendry, rozmarynu i oregano, kojarzących się z krajami Basenu Morza Śródziemnego. Ponadto zawsze obok mięs na ruszcie warto położyć także warzywa, z których skomponujemy później sałatkę. Grillowany bakłażan, papryka i cebula zestawione z sałatą, serem feta oraz oliwkami odkryją na nowo dobrze znaną sałatkę grecką i zadowolą każdego miłośnika dań bezmięsnych.
Doskonałym dodatkiem do dań z grilla, także warzyw, będzie sos tzatziki. Dressing przygotujemy ze startych ogórków, na bazie gęstego jogurtu greckiego wymieszanego z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr. Osobliwy, rześki smak będzie doskonale komponował się właściwie z każdym rodzajem mięsa.

Owoc nie-zakazany
Owoce zestawione z grillowanym mięsem? Na początku może brzmieć to ekstrawagancko, ale te zdrowe i bogate w witaminy składniki znakomicie łączą się w sałatce z lekkimi mięsami, rybami i owocami morza. Smak wzbogacą przyprawy i zioła choćby użyte do dressingu, w którego przygotowaniu pomocny będzie sos sałatkowy francuski Knorr. Dzięki niemu do przygotowania winegretu potrzeba tylko trochę oliwy z oliwek. Tak przyrządzony sos doskonale połączy składniki sałatki i będzie znakomitym zwieńczeniem ożywczej kompozycji z pomarańczami, orzeszkami pinii, serem camembert, czerwoną cebulą oraz sałatą radicchio:
Grillowa sałatka z pomarańczami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 sałata radicchio
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr
- 100 ml oliwy z oliwek

- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 1 ser camembert
Sposób przygotowania:
- Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
- Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
- Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
- Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.
Jeśli będziemy przygotowywać sałatkę choćby ze wspomnianymi pomarańczami, pamiętajmy, żeby zmarnować jak najmniej produktu - nawet niewielka ilość soku powstała w trakcie krojenia owocu dodana do sosu poprawi jego smak.

Szparagi na ruszt marsz!
Bezmięsne potrawy mają coraz większe rzesze zwolenników. Miłośnikom wegetariańskich dań grill daje nowe możliwości przygotowywania smacznej i zdrowej żywności. Modne od kilku lat szparagi świetnie nadają się do przyrządzania nad rozżarzonym węglem.
Oczyszczoną porcję 12 szparagów należy na 3 minuty umieścić we wrzątku, po czym przełożyć do wody z kostkami lodu. Odsączone kładziemy na ruszcie i opiekamy do momentu pojawienia się na nich ciemnych pasków. Następnie przekładamy na blachę pokrytą pergaminem, posypujemy startym serem cheddar i zapiekamy do jego rozpuszczenia. Tak przyrządzone szparagi warto podawać z pieczarkami:
Szparagi z cheddarem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar

- 100 g pieczarek
- pół cytryny
- 1/5 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.
- Pieczarki pokrój na plasterki i zalej je sosem.
- Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski.
Smacznego!

dostarczył
infoWire.pl











