Karnawał sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Czym podjąć gości? Zachęcamy do przetestowania przepisów na pizzę z ananasem, zupę-krem ze skorzonery oraz sałatkę z jabłkami i pomarańczami. Choć nazwy dań brzmią egzotycznie, są to propozycje polskich producentów żywności.
Składnikami smakowitych potraw są rodzime produkty spożywcze, których najwyższa jakość została potwierdzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Artykuły spożywcze sygnowane charakterystycznym biało-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzymały od Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” (w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej) wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
I. Sałatka z jabłkiem i pomarańczami Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent serów Serenada, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleźć przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatkę z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, więc to propozycja dla osób pełnoletnich).

Składniki: - 2 winno-słodkie jabłka - 1 łyżka soku z cytryny - 2 pomarańcze - 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT - 20 dag chudej szynki - ulubione, różnorodne sałaty - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżki rodzynek - 2 suszone figi - 4 suszone daktyle - kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka) - 4 łyżki majonezu - sól, pieprz
Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii.

II. Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery Zupa - Krem ze skorzonery z prażonymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon - tak brzmi pełna nazwa potrawy, której głównym składnikiem jest wężymord (czarny korzeń). Dopełnieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady można znaleźć na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com. Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.

Składniki na 4 porcje: - 1 kg skorzonery - 250 g ziemniaków - 5 ząbków czosnku - 3 łyżki soku z cytryny - 0,7 l bulionu warzywnego - 80 g pestek z dyni - 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”) - 150 ml śmietany kremówki 36% - sól i biały pieprz
Sposób przygotowania: Skorzonerę i ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarę potrzeby i gustu). Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupę podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno. Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).

III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można się o tym przekonać odwiedzając stronę internetową www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych.
Składniki na pizzę dla 2-4 osób:
Ciasto: - 400g mąki - 3 dag drożdży - 50 ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - ok. 250 ml ciepłej wody
Dodatkowo: - 200 g serka topionego Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie” - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 0,5 dojrzałego ananasa - 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski - 1 papryczka chili - sól i pieprz - oregano - oliwa z oliwek do polania pizzy - garść roszponki do dekoracji
Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki. Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chili. Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem „od dołu”. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i skrapiamy oliwą z oliwek.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT: Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów: Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl Adventure Media s. c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl tel. 32 724 28 84 fax 32 417 01 70











