Tutaj absolutna czystość jest więcej niż wskazana. Żadne zanieczyszczenia nie powinny zakłócać smaków, zapachów i rodzinnej atmosfery, jaką domownicy kreują w kuchennym królestwie. Czekająca na pierwsze tchnienia wiosny kuchnia dumnie prezentuje lśniące powierzchnie i uporządkowane szafki. Tętni życiem oraz zachęca do kulinarnych eksperymentów.
Każda pani domu ma swój indywidualny system porządkowania, ale zawsze zaczyna się tak samo. Przegląd lodówki i szafek w poszukiwaniu nieprzydatnej już żywności, ustawianie naczyń, przecieranie blatów… ale prawdziwym wyzwaniem jest doczyszczenie zlewozmywaków i baterii z resztek kamienia i osadów.
Dobrym zwyczajem jest regularne spłukiwanie i wycieranie zlewozmywaka po każdym użyciu. Wiosenne porządki to okazja, by wyczyścić go gruntowniej. Stalowa powierzchnia jest higieniczna i stosunkowo łatwa w utrzymaniu, ale uwydatnia wszelkie zanieczyszczenia. Jest podatna na zarysowania i potrzebuje delikatnej pielęgnacji np. preparatem do czyszczenia zlewozmywaków stalowych marki Deante o lekkiej żelowej konsystencji. Częsta aplikacja produktu zabezpiecza przed rdzą i nadaje połysk. Codzienna dawka kamienia i resztek płynu do mycia naczyń osadza się także na baterii zlewozmywakowej. Chromowane części dobrze zniosą czyszczenie za pomocą wody z odrobiną mydła w płynie, a w przypadkach wymagających szczególnej troski poddadzą się działaniu neutralnych i zasadowych środków.

Czyste szyby w oknach, porządek w szafkach i starannie wypielęgnowane powierzchnie kuchenne to pierwsze oznaki wiosny, która zawitała do domu. Wiosenne porządki zwiastują nowy sezon - koktajl różnorodnych smaków i intensywnych zapachów dochodzących z kuchni. Jak oprzeć się takiej wiośnie?











