Włoski Nowy Rok

Sylwester w Italii obchodzony jest bardzo uroczyście, spędza się go najczęściej w gronie rodziny lub przyjaciół. Poza hucznymi zabawami, prym tego dnia wiodą oczywiście najlepsze włoskie specjały, które od lat goszczą na sylwestrowych i noworocznych stołach. Chcąc przywołać południowy klimat na własnym przyjęciu, warto poznać potrawy bez których Włosi nie wyobrażają sobie tego czasu.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Tradycje sylwestrowe rodem z Italii

Sylwestrowa noc, podobnie jak w innych państwach, przebiega w tym państwie na hucznych zabawach i spotkaniach towarzyskich. Warto jednak wspomnieć, że Włosi z uwagi na swój silny związek z tradycją, często w ostatnią noc roku wracają do starodawnych zwyczajów. Jeden z nich mówi, że  31 grudnia należy pozbyć się złych myśli i emocji, zostawić je w starym roku, a do nowego wejść z uśmiechem i pogodą ducha. Zapala się wówczas bożonarodzeniowy polano – kawałek rozłupanego drewna, który ma symbolizować oczyszczenie. Jego zadaniem jest także ogrzewanie przez całą sylwestrową noc. Co więcej, wielu Włochów w ostatni dzień roku praktykuje zwyczaj wyrzucania przez okno – prosto na ulicę, drobiazgów związanych ze starym rokiem. Ma to uchronić przed pechem i utworzyć przestrzeń dla nowych rzeczy, które nadejdą wraz z datą 1 stycznia. Zwyczaj ten jest charakterystyczny dla południowych Włoch. Jeśli zdarzy się nam zatem przebywać w Italii i wybrać się na noworoczny spacer, to nie zdziwmy się widokiem porzuconych przedmiotów – to znak, że Włosi weszli w Nowy Rok.  

Kulinarny Nowy Rok

Odpowiednia oprawa kulinarna jest kolejnym ważnym elementem, bez którego mieszkańcy południa kontynentu nie wyobrażają sobie Sylwestra i Nowego Roku. W te dni na włoskim stole nie może zabraknąć takich produktów jak wieprzowina, soczewica, granat czy tamtejszy  specjał – wino Nero d’Avola. Typowa sylwestrowa kolacja to między innymi właśnie pieczona wieprzowina i gulasz z soczewicy (lenticchie). Oba te specjały poza z niesamowitym  smakiem, niosą  za sobą pewną symbolikę. Otóż przyjęło się we włoskiej kulturze, że ten rodzaj mięsa pozwala zachować dobre zdrowie, a z kolei soczewica swoim kształtem przypomina monety, dlatego ma przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo. Dla Włochów potrawka z jej udziałem jest obowiązkową pozycją w sylwestrowym menu, najczęściej podawana jest tuż przed północą. Nieodłącznym elementem jest również kiełbaska z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, czyli cotechino. Oczywiście na stole nie może zabraknąć także sztandarowego włoskiego przysmaku, czyli makaronu. W ostatnią noc roku najczęściej podaje się go ze wspomnianą wcześniej wieprzowiną, serami pleśniowymi czy owocami morza. Noworoczna uczta w Italii to także owoce i słodkości, wśród których znaleźć możemy pochodzącą z Mediolanu Panettone – babkę z rodzynkami i kandyzowanymi cytrusami czy winogron. Mieszkańcy południa o północy zjadają go po jednym na każde uderzenie zegara. Natomiast szczęście w miłości ma zapewnić granat zjadany z ukochaną osobą.

Włoskie specjały w polskim wydaniu

Jeśli nowy rok chcemy przywitać z uśmiechem i dobrym samopoczuciem, wówczas najlepiej jest sięgnąć po prawdziwie włoskie specjały, które przeniosą nas do stolicy południa i pozwolą zakosztować w smakach Italii. Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu. Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!

Tagliatelle Alla Boscaiola

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
  • 150 g pancetty
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 op. pomidorów w puszce
  • 150 g śmietany kremówki
  • Natka pietruszki
  • Parmezan
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+