Kiedy robi się ciepło i bezdeszczowo, jak najwięcej czasu staramy się spędzić na dworze. Wychodzimy z domu, do którego nie chcemy zbyt szybko wrócić po długiej zimie. Wyjmujemy z piwnicy naszego grilla, rozpoczyna się sezon spotkań w plenerze, któremu towarzyszą nowe, lżejsze przekąski. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że zbyt długi czas grillowania niekorzystnie wpływa na smak i jakość potraw. Tracą one wartości odżywcze, stają się suche i ciężkostrawne. „Nie zapominajmy, że produkty, które wymagają dłuższego przygotowania, nie mogą być umieszczane bezpośrednio na ruszcie, ponieważ tłuszcz, który dostaje się do paleniska, powoduje powstanie szkodliwego dla naszego organizmu dymu” – mówi Agnieszka Piskała.
Aromaty i warzywa z grilla
Jak sprawić, by mięsa były jeszcze lepsze? Użyjmy marynat zrobionych na bazie miodu, musztardy, octu winnego czy ketchupu. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i efekt może być zachwycający. Odpowiednia marynata pomaga wydobyć smak potraw, a zapach zniewala. Możemy również sięgnąć po farsze, które idealnie pasują do warzyw. W wersji dla wegetarian wykorzystajmy np. kozi ser, a do tradycyjnego wariantu użyjmy np. mięsa mielonego. Do tego wszystkiego nie zapominajmy o kolorowych i chrupiących warzywach. Na wiosnę wybór jest ogromny np. bakłażany, pomidory czy cukinie doskonale nadają się na ciepłe przekąski. Można je także dodać do szaszłyków lub przygotować lekką i zdrową sałatkę, ale warzywa powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta! Stanowią one doskonały dodatek do mięsa, jak i pomagają w uwolnieniu zawartych w nim witamin. „Pomidory, papryka czy natka pietruszki idealnie pasują do mięs, które są źródłem cennego żelaza. Dodatkowo witamina C zawarta w tych warzywach, ułatwia przyswajanie tego mikroelementu przez nasz organizm” – tłumaczy Piskała.

Jak nie dać się grillowej nudzie?
Okazuje się, że Polacy znają odpowiedź na to pytanie. Nie boimy się eksperymentować i łączyć różnych produktów. Jesteśmy kreatywni i ciągle poszukujemy nowych smaków. Coraz częściej sięgamy po krewetki czy ryby. Jest to świetny wybór, ponieważ są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Inspiracje do stworzenia nowych potraw czerpiemy nie tylko z rodzinnego domu, ale też z innych kuchni. „Popularna stała się kuchnia śródziemnomorska, bardzo często jej elementy pojawiają się w naszych potrawach. Grillujemy warzywa w różnych połączeniach i są one coraz bardziej wyszukane, np. zestawiamy bakłażan z serem, pomidorem czy innymi dodatkami” – dodaje Piskała.
Sałatka letnia do grilla
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 1 główka sałaty masłowej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
- Oczyść warzywa.
- Sałatę porwij na mniejsze części.
- Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki z majonezem.
- Dopraw solą i cukrem do smaku.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
***********************************************
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w trzech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 44% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie oraz zapewniając dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Rzecznik Praw Dziecka
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności












