Co powinniśmy wiedzieć o jajkach?

Kupując jaja, nie tylko na Wielkanoc, warto sprawdzić, skąd one pochodzą i w jakich warunkach żyją znoszące je kury.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Przyjrzyjmy się kodowi 3/PL/AABBCCDD. Podane w nim cyfry i litery kryją historię i przeznaczenie jajka. Jak je czytać?

Pierwsza cyfra określa sposób chodowli kur:

3 – chów klatkowy

Obcięte dzioby, podcięte ścięgna. Przestrzeń 50x50 dla ośmiu kur. Zautomatyzowany proces karmienia i oczyszczania klatki. Kury tarzają się we własnych odchodach, nie mogą się prawie poruszać. Nie widzą w życiu światła  słonecznego, a sztuczne oświetlenie budzi je co 1,5 godziny, przyspieszając naturalny cykl produkcji jajka. Kury otrzymują duże dawki antybiotyków i hormonów. Żyją o połowę krócej niż normalnie hodowane kury, umierają w męczarniach.

2 - chów ściółkowy

Zapomnijmy o wolnym wybiegu. Kury trzymane są w budynkach, przy zagęszczeniu 9 ptaków na metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Wolność i przestrzeń życiowa tych kur są ograniczone, ale przynajmniej mogą czasem zażywać kąpieli w piasku, drapać i korzystać z grzęd. W zależności od dobrej woli producenta warunki chowu ściółkowego mogą przypominać hotel pracowniczy lub lekki obóz pracy.

1 - chów wolnowybiegowy

Kury mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu. Mogą poruszać się swobodnie, rozprostować skrzydła, więc mają silne kości. Korzystają z grzęd i zachowują się jak na kury przystało. Może nie jest to luksusowy hotel, ale na pewno solidny, trzygwiazdkowy.

0 - chów ekologiczny

Ptaki są wolne, spacerują po trawie, grzebią w ziemi, dziobią. Hodowane są tradycyjnie, jak za czasów naszych babć i prababć. Innymi słowy – kurze El Dorado, drobiowy Eden.

Po znaku '/' występuje skrót państwa, w którym jajo zostało zniesione.

PL – kraj pochodzenia (PL wskazuje na Polskę)

Dalszy ciąg znaków AABBCCDD to weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta:

AA - kod województwa BB - kod powiatu CC - kod zakresu działalności DD - kod firmy w danym powiecie

Jaja kurze klasyfikowane są według jakości. Klasa A (inaczej: „świeże”) jest przeznaczona do sprzedaży konsumentom, klasa B dotyczy jaj dostarczanych wyłącznie przemysłowi spożywczemu i niespożywczemu.

Jaja klasy A klasyfikuje się także według wagi na 4 klasy:

• XL – bardzo duże o masie ≥ 73 g, • L – duże o masie od 63 g do 73 g, • M – średnie o masie od 53 g do 63 g, • S – małe o masie poniżej 53 g.

Opakowania jednostkowe jaj kurzych muszą posiadać na zewnętrznej powierzchni dobrze widoczne i czytelne oznaczenia dotyczące:

– kodu zakładu pakowania jaj, – klasy jakości (np. „klasa A”), – klasy wagowej (np. XL – bardzo duże), – daty minimalnej trwałości, – zaleceń przechowywania jaj po zakupie w warunkach chłodniczych, – metody chowu kur wyrażonej słownie (np. „jaja z chowu klatkowego”).

Na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni opakowania powinno znajdować się objaśnienie znaczenia kodu producenta (tj. kodu umieszczonego na skorupie jaja).

Jaja oferowane luzem powinny zostać opatrzone w miejscu sprzedaży informacjami dla konsumenta o: klasie jakości, klasie wagowej, metodzie chowu, dacie minimalnej trwałości, znaczeniu kodu producenta (uwidocznionego na skorupie jaj).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"