Finezja w kuchni – kuleczki ziemniaczane Pommes Noisettes od McCain

Aromatyczna chrupiąca skórka na zewnątrz, a w środku prawdziwa niespodzianka – delikatne purée ziemniaczane! To stylowy specjał firmy McCain, który idealnie sprawdzi się do obiadu zamiast standardowych ziemniaków. Pommes Noisettes można jeść na okrągło. Dzięki nowej recepturze z mniejszą ilością soli są jeszcze zdrowsze.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Weekendowe spotkanie z najbliższymi przyjaciółmi to czas relaksu. Smak tych wyjątkowych chwil podkreśli wspólnie przygotowany obiad lub kolacja. Niezależnie od tego kto Cię odwiedził, wszystkich bez wyjątku zachwycą potrawy podane w towarzystwie kulek ziemniaczanych Pommes Noisettes. Delikatne i puszyste puree rozpływające się w ustach to prawdziwy ziemniaczany przysmak. Ten sposób podawania ziemniaków znany był już prawdopodobnie w starożytności, jednak do dziś kusi wyśmienitym, kremowym smakiem, który w połączeniu z chrupiącą skórką zapewni niesamowite doznania naszym kubeczkom smakowym.   W złotych kulkach Pommes Noisettes zamknięte zostało purée przygotowane z najwyższej jakości ziemniaków, co pozwoliło na zachowanie ich naturalnego, intensywnego smaku. Pommes Noisettes zaspokoi podniebienie największego smakosza i stanowić będzie ciekawą alternatywę dla ziemniaków, doskonale urozmaicając uroczyste okazje kulinarne wyjątkowym smakiem i stylowym wyglądem. Teraz możesz cieszyć się jeszcze lepszym smakiem kulek Pommes Noisettes, gdyż zyskały one nową recepturę z mniejszą ilością soli, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze. 

Jak przygotować?

1.      W piekarniku

Aby przygotować Pommes Noisettes w piekarniku, należy rozgrzać go do 200ºC (używając funkcji termoobiegu do 180ºC). Zamrożone kuleczki ziemniaczane rozłożyć płasko na blasze. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Piec na środkowym poziomie przez ok. 15-20 minut aż do uzyskania jasnozłotego koloru kuleczek. Nie przyrumieniać za bardzo! Należy przewrócić kuleczki w połowie czasu pieczenia.

2.      We frytownicy

Rozgrzać olej do 175ºC. Zamrożone kuleczki ziemniaczane smażyć przez ok. 5 min aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie przypalać. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu.

Propozycja podania

Zielona sałata ze szparagami i Pommes Noisettes

Składniki dla 4 osób:

  • 1 pomidor
  • 1 cebulka szalotka
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta cukru
  • 250 g zielonych szparagów
  • 450 g McCain Pommes Noisettes (1 paczka)
  • 100 g szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

  1. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę obrać i drobniutko posiekać. Wymieszać ocet winny z solą, pieprzem i cukrem, a następnie połączyć z oliwą. Tak przygotowany sos wymieszać z pokrojonym pomidorem i szalotką.
  2. Szparagi umyć, obrać tylko w dolnej części, odciąć końce, a następnie pociąć w ok. 4 cm kawałki.
  3. Pocięte szparagi gotować w osolonej wodzie przez ok. 7 min. Wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć. Wymieszać z 3 łyżkami wody po gotowaniu szparagów oraz przygotowanym sosem z pomidorem i szalotką. Przykryć i odstawić na ok. 30 min do marynowania, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Kuleczki ziemniaczane McCain Pommes Noisettes przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać razem z sałatką ze szparagów przybranej plastrem szynki parmeńskiej.

Czas przygotowania: 30-60 minut

Jagnięcina z sosem gorgonzola i Pommes Noisettes

Składniki dla 4 osób:

  • 450 g McCain Pommes Noisettes (1 paczka)
  • 500 g pomidorów
  • 1 opakowania rukoli
  • 1 cebulki szalotki
  • 1 filetu jagnięcego
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 150 g sera gorgonzola
  • 200 g śmietany
  • 50 ml bulionu
  • 2 łyżki stołowe octu winnego

Przygotowanie:

  1. Kuleczki ziemniaczane McCain Pommes Noisettes przygotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie umyć i pociąć w plastry pomidory, umyć i osuszyć rukolę oraz obrać i drobno posiekać szalotki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i przez 4-5 min na dużym ogniu obsmażać jagnięcinę. Posolić, zdjąć z patelni i trzymać pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  3. W pozostałym po smażeniu tłuszczu dusić szalotkę. Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę, śmietanę oraz bulion. Całość topić na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Pomidory i rukolę wymieszać z sosem z 3 łyżek oliwy i octu winnego, doprawić o smaku solą i pieprzem. Filet jagnięcy pociąć na plastry. Serwować z sosem gorgonzola w towarzystwie kuleczek ziemniaczanych Pommes Noisettes oraz sałatki z rukoli i pomidorów.

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"