Kto kupuje?
Wyniki raportu zrealizowanego na zlecenie marki Konspol dowodzą, że po wszelkiego rodzaju dania gotowe sięgają przedstawiciele obu płci. Mężczyźni robią to jednak częściej niż kobiety – 40% z nich deklaruje zakup dań gotowych 2-3 razy w miesiącu, 33% sięga po nie raz lub kilka razy w tygodniu, a 15%... codziennie! W przypadku kobiet te liczby to odpowiednio: 35%, 30% i 14%. Istotnym czynnikiem mającym wpływ na konsumpcję dań gotowych jest również wiek. Z uwagi na intensywny tryb życia, a także specyfikę i główne zalety tej kategorii produktów, najczęściej sięgają po nie ludzie młodzi. Aż 23% osób w wieku 20-29 lat kupuje dania gotowe codziennie lub prawie codziennie, w przypadku osób w wieku 30-39 lat wskaźnik ten wynosi 14%, a w przedziale 40-55 lat już tylko 8%. Różnice te niwelują się przy okazji mniej regularnej konsumpcji. Raz lub kilka razy w tygodniu dania gotowe są kupowane odpowiednio przez osoby w wieku: 20-29 – 27%, 30-39 – 35%, 40-55 – 33% ankietowanych.

Co wybieramy?
Czasy, w których dania gotowe kojarzyliśmy wyłącznie z klasycznymi naleśnikami, pierogami czy potrawami w słoikach minęły bezpowrotnie. Sklepowe półki obfitują dziś w wiele rodzajów posiłków: od produktów garmażeryjnych, przez gotowe przekąski aż do pełnych dań. Wszystkie oferują mnogość wariantów smakowych, znacząco wykraczających poza te klasyczne – w sekcji dań gotowych bez trudu znajdziemy dziś bowiem propozycje kuchni nie tylko polskiej, ale również amerykańskiej, meksykańskiej, włoskiej czy azjatyckiej. Preferencje konsumentów różnią się w zależności od płci. Okazuję się, że mężczyźni częściej wybierają burgery w bułce, hot-dogi i kiełbaski, natomiast kobiety chętniej wkładają do koszyka tortille, nuggetsy, pierogi, zapiekanki i kotlety panierowane.
Dlaczego sięgamy po dania gotowe?

Współczesny świat pędzi coraz szybciej. W codziennej gonitwie pomiędzy pracą, domem i wieloma innymi obowiązkami, wielokrotnie brakuje nam czasu na planowanie większych zakupów i samodzielne przygotowywanie posiłków. Dlatego tak chętnie sięgamy po dania gotowe, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale także smaczne. Do ich konsumpcji Polaków zachęca bez wątpienia również szeroka oferta producentów (m.in. Konspol), dzięki której mogą niemal bez ograniczeń próbować nowych smaków, nie obawiając się o powtarzalność czy monotonnię swojego menu.
[1] Raport „Badanie nt. konsumpcji dań gotowych”. Badanie ilościowe realizowane techniką CAWI na Panelu Internautów. Badanie zrealizowane przez agencję Zymetria na osobach w wieku 20-55 lat, kupujących dania gotowe w sklepach lub w sekcjach cafe stacji benzynowych min. raz na 2-3 miesiące. Realizacja badania: 19.04.2017 – 24.04.2017 r.











