Przede wszystkim jakość

Program „Doceń polskie” i system QAFP to dwa różne sposoby certyfikowania żywności. Ich wspólnym celem jest wyróżnianie produktów wysokiej jakości i promowanie ich wytwórców. W obu projektach biorą udział Zakłady Mięsne SALUS. System QAFP (Quality Assurance for Food Products), System Gwarantowanej Jakości Żywności, obejmuje normy dotyczące uboju i rozbioru trzody chlewnej oraz drobiu, a także wymagania dotyczące produkcji wędlin. Zakład, który chce przystąpić do programu musi posiadać uprawienia Unii Europejskiej i spełniać kryteria zawarte w Zeszytach Branżowych opracowanych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Pierwszym krokiem do uzyskania znaku QAFP jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, drugim - wybór Jednostki Certyfikującej. Sama certyfikacja trwa zaledwie kilka godzin, wieńczy ją podpisanie porozumienia w kwestii posługiwania się znakiem systemu. Certyfikat wydawany jest na okres 1 roku.

Systemem QAFP objęte są trzy elementy mięsa wieprzowego: schab, szynka i karkówka. Mięso produkowane zgodnie z wymaganiami programu ma prawidłową strukturę i różowo-czerwony kolor. Dzięki zawartości tłuszczu na poziomie 2-3 proc., mięso ma swoisty smak, jest kruche i soczyste.

Pionierskim producentem, który wdrożył system i produkuje mięso oznakowane logotypem QAFP są Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o. z Golinki w województwie wielkopolskim. Warto wiedzieć, że właścicielem ZM SALUS są grupy producenckie zrzeszające rolników.

Schab, karkówka i szynka oferowana przez ZM SALUS są zgodne z wymaganiami zawartymi w Zeszycie Branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” dla Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Mięso dostarczane przez rolników poddawane jest gruntownej ocenie jakościowej (chodzi m.in. o badanie przewodności elektrycznej EC i kwasowości czynnej pH), dzięki której eliminuje się produkty niepełnowartościowe. Najwyższa jakość jest gratyfikowana pieniężnie.

O walorach mięsa oferowanego przez wielkopolską firmę mogli przekonać się członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. ZM SALUS wzięły bowiem udział w V certyfikacji programu, która odbyła się w maju tego roku.

Audyt potwierdził wysoką jakość szynki i karkówki z oferty ZM SALUS. Mięso zdobyło certyfikat „Doceń polskie”, a także tytuł TOP PRODUKTU, co oznacza, że Loża Ekspertów przyznała tym wyrobom maksymalną liczbę punktów. Udział ZM SALUS w audycie programu „Doceń polskie” pokazuje jak bardzo potrzebne są inicjatywy tego typu.

- Certyfikaty jakości nadawane są tylko wyróżniającym się produktom. Dzięki nim udowadniamy, że nasze wyroby są wyjątkowo godne uwagi. W ten sposób edukujemy też konsumentów, budujemy świadomość zakupową – mówi Joanna Szymańska, pełnomocnik ds. jakości, asystent zarządu ZM SALUS. Udział w kolejnej (po systemie administrowanym przez UPEMI) inicjatywie wspierającej producentów daje szerokie możliwości promocyjne.

Mięso ze znakiem QAFP jest obecnie dostępne w Wielkopolsce, w wybranych restauracjach oraz firmach cateringowych. W przyszłym roku specjalnie oznakowany towar będzie można kupić na terenie całego kraju.

Z kolei produkty oznaczone logotypem programu „Doceń polskie” można znaleźć na sklepowych półkach w całej Polsce.  

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"