Przekąski w gruzińskim stylu

Gruzińska kuchnia to bogactwo tradycji, kultury oraz smaków. Poznając tajemnice Kaukazu zakochujemy się w nim, odtwarzamy regionalne dania oraz delektujemy się winem, prosto z gruzińskich winnic. Doradzamy jak sprawić, aby ten wyjątkowy smak zagościł w naszej kuchni.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Zróżnicowany klimat Gruzji sprawia, że tradycyjne potrawy różnią się sposobem przygotowania w każdym regionie. W zachodniej części kraju kuchnia jest mniej tłusta z racji na wpływ śródziemnomorskiego klimatu, a regionalne potrawy są wzbogacone o rosnące tam figi i oliwki oraz owoce granatu. Pozostałe rejony, o bardziej górzystym terenie, jedzą bardziej treściwie i mięsnie. Regionalna kuchnia to kulturowe połączenie warzyw i owoców, serów, mięs oraz przypraw. „Najważniejsze jest jednak, aby było zdrowo i żeby dania dostarczały nam energii oraz składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował”- mówi David Gamtsemlidze, Gruzin i współwłaściciel restauracji Gaumarjos.

Proste rozwiązania

Najczęściej wybieraną przystawką jest popularne chaczapuri, czyli zapiekany, okrągły placek na bazie ciasta pszennego lub drożdżowego z dodatkiem serów, które przyjemnie rozpływają się w ustach. Często nazywany jest gruzińską pizzą, co wynika z prostoty dodatków oraz jego kształtu. Z Adżarii pochodzi inna odmiana o nazwie chaczapuri – adżaruli, która w swoim łódeczkowatym kształcie zamyka serowe nadzienie z wylanym na wierzch jajkiem. Obie wersje podania chaczapuri są uznawane za najdoskonalszą formę gruzińskiej kuchni, która przypadnie do gustu dorosłym oraz młodszym smakoszom. Pan David Gamtsemlidze dodaje, że im „prościej i prymitywniej”, tym lepszy jest smak potraw.

Zadbaj o szczegóły

Gruzińska kuchnia to również przyprawy i zioła. Mają one podkreślać i wydobywać aromat składników, więc muszą idealnie współgrać z potrawą, do której są dodawane. Pominięcie aromatycznych przypraw pozbawi nasze dania oczekiwanego efektu. Przystawki, bardziej bogate w smaku, takie jak roladki z bakłażana lub szpinakowe kulki, do których wykorzystujemy pastę z orzechów włoskich oraz gruzińskie przyprawy, są bardziej czasochłonne w przygotowaniu. Typową mieszankę stanowią suszone nasiona kolendry, kozieradka, czosnek, ostra papryka i sól. Przygotowując gruzińską przystawkę, nie można nie można zapomnieć o winie. Tradycja jego wytwarzania sięga 5000 lat doświadczenia, które nawet aktualnie nie jest zastąpione pracą maszyn. Smak pysznego chaczapuri wzbogaci białe, wytrawne wino Telavuri Marani. Jego lekko kwaskowy smak o świeżej, owocowojabłkowej nucie, podkreśli wytrawny smak przystawek na naszych stołach. „Do dań mięsnych, takich jak szaszłyki, których tradycyjna nazwa to mcwadi, najlepiej będzie smakować czerwone wytrawne Saperavi, o wyraźnej nucie owoców wiśni i truskawki z pikantnym dodatkiem pieprzu i papryki” - radzi Vano Makhniashvili z firmy Marani 1915.

Przygotowując dania kuchni gruzińskiej warto zwrócić uwagę na wysokiej jakości produkty, przyprawy oraz zioła, aby móc w pełni delektować się tamtejszą tradycją i kulturą.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"