Słodkie serduszka dla Mamy

Szukając inspiracji, jak w wyjątkowy sposób wyrazić Mamie wdzięczność, szacunek i miłość, idź za głosem serca. Najpiękniejsze prezenty to te, które wykonasz samodzielnie, poświęcając swój czas i uwagę. Podaruj uśmiech i… słodką niespodziankę, której nie sposób się oprzeć.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Dzień Matki ma charakter bardzo osobisty. Przywołuje wspomnienia, wyzwala emocje, które przechowujesz w pamięci przez całe życie. Będąc dzieckiem niewprawną ręką rysowałaś laurki  z koślawym sercem wyklejanym bibułką. Dzisiaj, gdy świat pędzi i coraz mniej czasu mamy dla bliskich, zwyczajne spotkania przy kawie nabierają ogromnego znaczenia.

Zaproś Mamę na podwieczorek i podaj własnoręcznie przygotowane ciasteczka, które podkreślą wyjątkowość chwili. Jeśli nie czujesz się mistrzynią wypieków, sięgnij po przepis, który zawsze się udaje. Delecta poleca karmelowe torciki z bakaliowym kremem, których fantazyjne kształty i karmelowy smak rozczulą i zachwycą każdą Mamę!

Słodkie torciki dla Mamy

Składniki:

Do ciasta:

3 jaja

50 ml wody

50 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Do kremu:

450 ml mleka

100 g masła lub margaryny

30 g pokrojonych orzechów włoskich

40 g pokrojonych suszonych owoców (żurawiny, moreli)

Do polewy:

50 g margaryny

2 łyżki mleka

Do dekoracji:

połówki lub pokrojone orzechy włoskie

rodzynki (namoczone w rumie)

starta gorzka lub biała czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto: Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4–5 min. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. Wstaw do nagrzanego do temp. 180⁰C piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź. Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć każdy kształt podwójnie).

Krem: Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (ok. 8 min). Wystudź.

Zawartość torebki z  kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując. Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.

Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (ok. 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.

Polewa: W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając. Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.

Torciki idealnie smakują schłodzone (ok. 1 godz.).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"