Tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Gdy za oknem powoli topnieje śnieg, a my obchodzimy kolejno Tłusty czwartek i Ostatki, to niewątpliwy znak, że karnawał dobiega końca. Naturalnie, nie tylko Polacy na słodko zamykają okres zabaw i bali. Co kraj, to obyczaj – zarówno w kwestii „tłustego” dnia, jak i smakołyków goszczących wówczas na stole. Choć sugerujemy nie zmieniać Tłustego czwartku na np. wtorek, to zachęcamy do wypróbowania w tym roku zupełnie innego przysmaku - hiszpańskich Chocolate con churros.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Tłusty czwartek, czyli po polsku

Zapusty, bardziej znane jako Tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału, który chętnie świętujemy na słodko. Zgodnie z polską tradycją, popularną również w katolickiej części Niemiec, w tym dniu możemy, a wręcz powinniśmy (aby dalsza część roku była pomyślna) zjeść przynajmniej jednego pączka. Najbardziej klasyczny to ten z konfiturą z róży, oprószony cukrem pudrem lub ozdobiony lukrem. Z roku na rok, pojawia się tego dnia w cukierniach coraz więcej wariacji na temat pączka. Nadziewa się go np. czekoladą, masą ajerkoniakową, a nawet budyniem. Ozdabia skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami. Na szczęście jedno się nie zmienia - bez względu na to, co kryje w środku i czym został udekorowany, pączek musi być okrągły i pulchny. Dla tych, którzy w pączkach nie gustują, oczywiście istnieje tłustoczwartkowa alternatywa - faworki zwane także chrustem lub chruścikiem, które również smażone są w tłuszczu i dekorowane cukrem pudrem.  

Naleśnikowy wtorek, czyli po angielsku

Koniec karnawału suto świętują również inne europejskie kraje, a także odległe kontynenty. Tyle tylko, że w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych czy Australii Tłusty czwartek wypada we wtorek i nazywa się Pancake Tuesday, czyli Naleśnikowy wtorek. Jak sama nazwa wskazuje, mieszkańcy tych krajów zajadają się wówczas naleśnikami. Żeby jednak być w pełni precyzyjnym należy dodać, że Pancake Tuesday wypada tuż przed Środą Popielcową, czyli wtedy, kiedy w Polsce obchodzimy Ostatki. Do okresu postu na słodko przygotowują się również mieszkańcy krajów skandynawskich m.in. Szwecji, gdzie w ów ostatni wtorek karnawału zwany Fettisdag (Tłusty wtorek) zajada się semle czyli ciasteczka z bułki pszennej wypełnione masą migdałową bądź bitą śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Hiszpańskie klimaty

Tym, którzy chcą przez chwilę poczuć się jak prawdziwi Katalończycy lub po prostu skosztować czegoś nowego, proponujemy na tegoroczny Tłusty czwartek churros - tradycyjną hiszpańską przekąskę. Ten słodki smakołyk przygotowuje się z parzonego ciasta smażonego na głębokim oleju. Choć churros mogą kojarzyć się z naszymi pączkami, zdecydowanie różnią się od nich np. kształtem (bardzo grube paluszki o przekroju gwiazdy). W Hiszpanii często stanowią słodką śniadaniową przekąskę oprószoną cukrem i cynamonem lub moczoną w gorącym sosie czekoladowym.

Życzymy słodkiego Tłustego czwartku i zapraszamy na…

…Chocolate con churros - hiszpańskie pączki

 (Średnio trudny, czas przygotowania 30 min)

Składniki:                                                                                           

Churros (ok. 45 szt.):

13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski

250ml wody

75g masła

140g mąki pszennej

1 szczypta soli

3 jajka

olej słonecznikowy (do smażenia)

Posypka:

80g cukru do wypieków Cukier Królewski

1 łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

80g czekolady deserowej

1 szczypta soli

125ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.

W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Churros podajemy z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"