Trzy oblicza pizzy

Pizza, włoski przysmak znany i ceniony na całym świecie podawany jest z różnymi dodatkami. Pyszne ciasto najczęściej kojarzy nam się ze smaczną, chrupiącą skórką, słodkim sosem pomidorowym i dużą ilością pysznego sera. Jak przygotować ten włoski specjał i co powinniśmy o nim wiedzieć?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Idealne ciasto

Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać – pizza to danie dla wielu z nas. Jej sekret tkwi w cieście drożdżowym, które im dłużej fermentuje, tym jest lepsze. Drożdże rozkładają naturalne cukry obecne w mące, tworząc dojrzałe smaki. Pamiętajmy, by ciasto osiągnęło najlepszą konsystencję nie wolno go rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie.

Im cieplej tym lepiej

Większość pieców w pizzeriach jest rozgrzana do ponad 400 stopni. To sprawia, że spód przysmaku jest często gotowy w ciągu 1-3 minut. W wysokiej temperaturze ciasto szybko wyrasta, pozostając w środku miękkim. Jak osiągnąć taki efekt w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebna będzie patelnia! Połóżmy wyrobioną pizzę na rozgrzanej patelni, następnie wstawmy ją do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg pozwoli osiągnąć temperaturę taką, jak w pizzerii. Wszystko powinno zająć kilka minut. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był cienki i chrupiący, pozostawmy go w piekarniku chwilę dłużej.

Pizza jak u mamy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 20 dag twardego sera żółtego
  • 15 dag szynki podhalańskiej Konspol Natura
  • 25 dag pieczarek
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz suszoną bazylią. Smarujemy nim wyłożone w blaszce ciasto. Układamy szynkę podhalańską Konspol Natura, starty na grubych oczkach żółty ser, a także pieczarki z cebulą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.  

Pizza z włoskim twistem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g czarnych oliwek
  • 200 g polędwicy królewskiej light firmy Konspol
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g mozzarelli
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Na ułożone ciasto kładziemy pokrojone na pół oliwki, pokrojoną w plasterki mozzarellę, połówki pomidorów koktajlowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.  

Mini pizza z kabanosem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 130 g kabanosów z kurczaka Konspol Natura
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2-3 łyżki świeżego oregano
  • 10 dag startego sera

Przygotowanie:

Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mąkę. Mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie dodajemy sól, olej i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe placuszki i układamy je na przygotowanej blaszce. Smarujemy ketchupem, posypujemy oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki kabanosy z kurczaka Konspol Natura posypujemy startym na grubych oczkach serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.

Smacznego!

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"