Villeroy & Boch na Wine & Food Noble Night 2013

Serock, Gdynia, Warszawa i Zakopane – to w tym roku najważniejsze miejsca na kulinarnej mapie Polski. Wszystko za sprawą lokalnych restauracji – Aruany, Tłustej Kaczki, Smaków Warszawy oraz Mare Monti – laureatów tegorocznej, szóstej już edycji konkursu Wine & Food Noble Night. Młodym, zdolnym kucharzom kibicował Villeroy & Boch, który dla zwycięzców ufundował zestawy porcelany Stella.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

1000 gości-jurorów, 12 600 porcji przepysznych dań do degustacji, 4 restauracje na podium i jeden niepokonany zespół kucharzy – zwycięzca we wszystkich trzech konkurencjach! Tak wyglądała szósta edycja festiwalu Wine & Food Noble Night, który odbył się w sobotę 21 września na warszawskim Służewcu. Jak co roku, tak i tym razem, nie zabrakło wielkich emocji, zaciętej rywalizacji i wyszukanych potraw. Nie mogło być inaczej! Finaliści reprezentujący dwanaście restauracji walczyli o miano twórców najlepszego dania, wyróżnienie profesjonalnego jury oraz cenne nagrody: staż we francuskiej Akademii Bocuse d’Or i porcelanę Villeroy & Boch. Niekwestionowanym zwycięzcą tegorocznej edycji jest serocka restauracja Aruana, która wygrała we wszystkich trzech kategoriach: przystawka, danie główne oraz deser. Tuż za nią uplasowały się: gdyńska Tłusta Kaczka, stołeczne Smaki Warszawy oraz zakopiańskie Mare Monti. Zdobywcy pierwszego miejsca wyjadą do Lyonu na poszukiwania nowych smaków. Ekipy pozostałych nagrodzonych restauracji otrzymały od Villeroy & Boch porcelanę Stella – każdy członek zespołu odebrał zestaw dla dwóch osób, a w nim: talerze obiadowe, deserowe, głębokie oraz filiżanki ze spodkami i pojemne naczynia do pieczenia.

„Villeroy & Boch już po raz trzeci został partnerem Wine & Food Noble Night – festiwalu promującego ambitnych mistrzów sztuki kulinarnej, którzy nie boją się nowych wyzwań oraz oceny tak licznej i wymagającej publiczności” – powiedziała Katarzyna Szmidt odpowiedzialna za Dział Hotele i Restauracje w Villeroy & Boch Polska. „Od wielu lat współpracujemy z najlepszymi restauracjami na całym świecie i wiemy, że smak potraw jest równie ważny jak sposób ich prezentacji. Dlatego tworzymy rozwiązania i wzory, które kreują nowe trendy i inspirują do kulinarnych eksperymentów. Już wkrótce przekonają się o tym członkowie zespołów, nagrodzonych zestawami porcelany Stella” – dodała.

Stella to kolekcja przygotowana specjalnie dla branży HoReCa. Biała porcelana o klasycznych kształtach sprawdzi się zarówno w nowoczesnych, minimalistycznych, jak i tradycyjnych wnętrzach restauracji. Pozbawione zdobień talerze stwarzają wiele możliwości aranżacyjnych i pozwalają wydobyć piękno serwowanych dań. W serii znajdziemy całą gamę naczyń: od zastawy obiadowej po deserową i kawową.

Prestiżowy konkurs kulinarny Wine & Food Noble Night jest organizowany od 2008 r. Co roku biorą w nim udział ekipy kucharzy z najlepszych polskich restauracji. Festiwal gromadzi ludzi ze świata mediów, biznesu i polityki, a także największych mistrzów sztuki kulinarnej. W jury profesjonalnym zasiadają m.in. Paweł Oszczyk, Kurt Scheller i Adam Chrząstowski.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów