Coraz mniej Polaków je poza domem a tam głównie jemy ... pizze

W ciągu ostatniego roku zmniejszyła się liczba osób jedzących czasem posiłki poza domem. Zmalał także odsetek osób kupujących kanapki i sałatki w miejscu pracy - wynika z raportu Ipsos.

km
km
Udostępnij artykuł:

69 proc. Polaków spożywa przynajmniej od czasu do czasu posiłki poza domem. Jeśli żywimy się poza domem, to zazwyczaj u rodziny lub znajomych (94 proc. osób deklarujących jedzenie poza domem), odwiedzamy pizzerie (81 proc.), fast foody (74 proc.), budki z zapiekankami (73 proc.) czy popularne "kebaby" (73 proc.). Na końcu wymieniane są bary sushi, z oferty których zdarza się korzystać co czwartej osobie spożywającej posiłki poza domem.

W ciągu ostatniego roku zmniejszył się odsetek Polaków spożywających od czasu do czasu posiłki poza domem (z 75 proc. w 2010 r. do 69 proc. w 2011 r.), a przede wszystkim zmniejszyła się liczba osób deklarująca odwiedzanie restauracji.

Obniżeniu uległa także średnia wartość wydatków ponoszonych na żywienie się poza domem. W 2010 roku osoby stołujące się poza domem wydawały średnio 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku bieżącym kwota ta wynosi 81 zł.

grafika

Jak często, jedząc poza domem, je Pan/i w następujących miejscach? Jak często jada Pan/i posiłki poza domem, niezależnie, czy jest to na mieście, czy w miejscu pracy, szkole? Porównanie wyników z roku 2010 i 2011, dane w proc., N=825.

Polacy generalnie nie mają nawyku zamawiania gotowych posiłków (np. pizza, chińszczyzna) do domu. Połowa z nas nigdy tego nie robi, a 25 proc. deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Co dwudziesta osoba korzysta regularnie (raz w tygodniu) z jedzenia "na wynos" spożywanego w domu.

grafika

Jak często zamawia Pan/i gotowe posiłki do domu (typu pizza czy chińszczyzna)? Dane w proc. Porównanie wyników z roku 2010 i 2011, N=825.

Jeśli już decydujemy się na zamówienie jedzenia bezpośrednio do domu, to zazwyczaj wybieramy pizzę (89 proc.), zdecydowanie rzadziej kebab (13 proc.), a czasem tzw. chińszczyznę, pierogi, kurczak czy obiady domowe.

Jeśli chodzi o odżywianie się w miejscu pracy, zdecydowana większość z nas decyduje się na zabranie posiłku z domu (kanapki, sałatki). W porównaniu do ubiegłego roku zmalał odsetek osób decydujących się na zakup kanapek od firm cateringowych (z 23 proc. do 19 proc.), a wzrosła liczba osób jedzących kanapki i sałatki przyniesione z domu. Nie uległ natomiast zmianie odsetek Polaków kupujących dania na ciepło w pracy – na taki sposób odżywiania w trakcie dnia pracy niezmiennie decyduje się 13 proc. aktywnych zawodowo Polaków.

grafika

Czy jedząc w miejscu pracy, szkole, je Pan/i posiłek przyniesiony z domu, czy też kupuje w miejscu pracy, szkole lub od firm cateringowych? Porównanie wyników z roku 2010  i 2011.

Raport Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych" to prowadzone od 2006 roku badanie dotyczące zmian w zwyczajach żywieniowych Polaków, ich stosunku do wagi, zdrowia oraz wagi i odżywiania dzieci. Badanie jest realizowane na próbie reprezentatywnej Polaków (825 osób). Ostatni pomiar został przeprowadzony w lipcu 2011 r.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"